Рециклажни центар на Браношевцу, између жеља и могућности

У опрему уложено 7,3 милиона динара: Рециклажни центар

У опрему уложено 7,3 милиона динара: Рециклажни центар

Рециклажни центар на Браношевцу ради са пола снаге јер Комунално предузеће „3.септембар“ због недостатка радне снаге и мањка финансијских средстава за додатна улагања није у могућности да ову службу оспособи за рад у пуном капацитету.

Рециклажни центар у насељу Браношевац отворен је у другој половини 2013.године. Реч је о уређеном простору у којем се отпад на прописан начин прикупља, разврстава и третира до облика погодног за транспорт и даљу рециклажу. У њему се тренутно сабира, сортира, балира и складишти картон, папир, најлон и пет амбалажаи потом прикупљени материјал продаје овлашћеним оператерима који поседују одговарајуће дозволе у складу са прописима о кретању отпада.

Отварање рециклажних дворишта у општинама Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница један је од примарних циљева Регионалног плана управљања отпадом за период од 2011.до 2021. Након скоро десет година од усвајања овог стратешког документа, рециклажно двориште је, међутим, формирано једино у Новој Вароши.

-На годишњем нивоу се у просеку третирало око 30 тона картона, осам тона најлона и око две до три тоне ПЕТ амбалаже. У последње време се, међутим, ради смањеним капацитетом јер унутар колектива немамо довољно радника, а ни могућности новог запошљавања због још увек важеће уредбе о забрани запошљавања у државном сектору. Тренутно је на овим пословима ангажован свега један запослени. На локацију РЦ од недавно је пресељен и возни парк предузећа, што нам због скучености простора прави додатни проблем – каже за „Варошке новине“ Зоран Миросављевић, руководилац радне јединице Чистоћа и механизација при овдашњем Комуналном предузећу.


Контејнери за селекцију отпада на 17 локација

Рециклажно двориште од опреме поседује линију за сепарацију отпада, линију и пресу за балирање,контејнере за прикупљање одвојеног отпада, ваге за мерење бала, као и перфоратор, који се, према речима Миросављевића, користи за бушење пластичних флаша и њихову припрему за пресовање. На 17 локација у граду постављена су и по четири контејнера за прикупљање рециклажног отпада, који се потом одвози на прераду. У циљу успешнијег уклањања отпада, а и пословања, Рециклажни центар сарађује са локалном самоуправом, школама, банкама, као и са делом привредника. Сви они када сакупе довољну количину углавном папира и картона позивају раднике РЦ да га покупе и транспортују до складишта на Браношевцу.

Међутим, и поред тога, процес рециклаже се не одвија у планираном обиму, а комуналци нису оптимисти да ће се то остварити ни у блиској будућности, јер су у овом послу препуштени сами себи, без превише бриге од стране оснивача – Општине Нова Варош.

-Истина је да смо Комуналном предузећу натоварили велики део послова који они због мањка радника не могу у потпуности да одраде. Ангажовани су додатно и на уређењу гробаља и изградњи водовода, тако да су десетковани на пословима у РЦ. Истина је и да се као локална самоуправа у довољној мери нисмо бавили овим проблемом и са таквом праксом се мора престати.Јер су донатори , Општина и држава доста средстава и напора уложили да се овај центар отвори , уз очекивања да би захваљујући овом погону требало да се смањи број сметлишта и у перспективи продужи век будуће регионалне санитарне депоније – сматра председник нововарошке општине Радосав Васиљевић и обећава значајније ангажовање локалне самоуправе на пољу унапређења рада Рeциклажног центра.

ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА: Опрему за Рециклажни центар финансирала је Европска унија преко програма ЕУ ПРОГРЕС и то средствима у износу од 7,3 милиона динара. Захваљујући пројекту “ЦЛЕАН” Комунално предузеће добило је и нових 68 контејнера за разврставање смећа. Отварање Рециклажног центра додатно су финансијски подржали и ресорно Министарство и Општина, а све са циљем унапређења животне средине, али и остваривања профита.

-Очекујемо да би Рециклажни центар у Новој Вароши већ до краја 2013.године требало да ради пуним капацитетом и да запошљава десетак радника. Отварање овог погона је у складу са националном и локалном стратегијом управљања отпадом, али је рециклажа важна И због економског развоја. Очекивани профит за 2015.могао би бити око 18.000 евра, а процењујемо да би 2033. године та цифра могла да износи око 200.000 евра – ово је на отварању Рециклажног центра пре шест година рекао Венсан Дежер, тадашњи шеф делегације ЕУ у Србији.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.