Средња школа Нова Варош планира упис нових 150 ђака

Средња школа, једина у златарском крају

Средња школа, једина у златарском крају

У први разред нововарошке Средње школе планиран је упис за 150 ђака. Конкурсом Министарства просвете имаће места за 60 свршених осмака на два гимназијска смера, док ће њих 90 имати могућност школовања на неколико техничких и уже стручних образовних профила.

Просветне власти су одобриле упис у два одељења у којима ће се настава одвијати по гимназијском наставном плану и програму. Тако ће на природно-математичком и друштвеном језичком смеру моћи да се упише укупно 60 ученика (по 30 на сваком).

Под окриљем Средње школе у Новој Вароши на четрворогодишњим образовним профилима имаће места и за по 30 ђака заинтересованих за занимања електротехничара рачунара и економских техничара. У подручју рада машинства и обраде метала, на којима школовање траје три године, право на упис имаће укупно 30 ученика. Реч је о комбинованом одељењу у којем ће се по 15 ђака стручно оспособљавати за занимања аутомеханичара и механичара хидро-енергетских постојења.

-План уписа је избалансиран и пружа могућност школовања како ђацима који претендују да упишу факултет, тако и ученицима који имају намеру да одмах након завршене средње школе покушају да дођу до запослења у струци – каже директорка нововарошке Средње школе Бранка Ракоњац.

-На образовним профилима у којима се настава одвија по гимназијском плану и програму будући средњошколци ће имати прилику да стекну функционално и шире опште образовање као одличан темељ и припрему за различите факултете у земљи или иностранству. Наша средња школа пружа и могућност да се ђаци образују и на све атрактивнијем профилу електротехничара рачунара. Ови кадрови имају широке могућности запошљавања, као и проходност на неке од техничких факултета. Образовну “лепезу” на јесен ћемо проширити са занимањем економског техничара, а ђацима који не буду успели да на квалификационом испиту освоје минималних 50 бодова за упис на неки од четворогодишњих профила, нудимо прилику да се школују за занимања аутомеханичара и механичара хидро-енергетских постројења, за којима последњих година влада прилично интересовање- каже директорка Ракоњац.

У руководству једине средње школе у златарском крају, која је, иначе, лане успешно пребродила комплексне статусне промене односно процес спајања дотадашње Гимназије и Техничке школе, сматрају да ђаци који се одлуче да школовање наставе при овој образовној установи неће направити погрешан избор. У прилог томе сведоче и овогодишњи запажени резултати који су њени ђаци остварили на смотрама знања , као и бројним другим ваннаставним активностима.

Пласман и похвале на републичком такмичењу из математике освојили су ученица другог разреда Јана Јелић и матурант Филип Дробњаковић. Нововарошка Средња школа је своје представнике имала и на државној смотри знања из српског језика и језичке културе на којој су запажен учинак имале такође Јана Јелић и ученица трећег разреда Јелена Стојић. Пласман да републичко такмичење из биологије је у јакој конкуренцији вршњака са подручја Округа изборио Абдулах Крџовић, ученик тречег разреда. Матуранткиња Драгослава Ковачевић је своју школу и град достојно представила на државном такмичењу из француског језика, које је недавно одржано у Београду. Традиција одличних резултата из познавања руског језика наставља се и ове школске године, а доминацију из овог предмета покушаће да потврде ученице Теодора Мишевић и Јана Јелић на НИС-овој олимпијади из руског језика заказаној за 24.мај у Новом Саду.

-Школа и њени ђаци успешни су и на многим другим пољима. Посебно у области спорта, културе, хуманитарног рада…Бројним програмима и акцијама, обележили смо значајне датуме, попут 100-годишњице Великог рата, били домаћини Светосавског бала, прикључили се међународним светковинама писмености, књиге, поезије, здравља, а наши матуранти су своју племенитост показали и у акцијама добровољног давалаштва крви. Ђаци су окупљени радом и у школском музичком бенду, а ове године су изузетан успех постигли у оквиру пројекта “Путујући школски биоскоп- слободна зона јуниор”, освојивши све похвале за два кратка документарна филма на тему борбе против дискриминације. Наши талентовани глумци и рецитатори су окосница свих градских светковина у области културе, а красе нас и одлични млади спортисти, посебно кошаркаши, рукометаши, џудисти – додаје директорка Ракоњац и наглашава да школа започела програм електронске евиденције, као и да успешно прати све реформске процесе у образовању и смернице ресорног Министарства, које је недавно одобрило 500.000 динара за набавку наставних средстава за опремање кабинета хемије и биологије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.