Грејање за привреду поскупело за 25 посто

На ивици рентабилности: Котларница на Багрему

На ивици рентабилности: Котларница на Багрему

Цена испоруке топлотне енергије за загревање пословног простора у Новој Вароши поскупела је за око 25 посто. Тако ће корисници из категорије правних лица од септембра грејање плаћати по цени од 145,2 динара по квадрату, уместо досадашњих 121 динар. Одлуку о поскупљењу донело је Општинско веће, а на предлог руководства и Скупштине предузећа “Енергија Златар НВ” које газдује са шест котларница у граду.

Већници су на последњој седници, одржаној пре неколико дана, одлучили и да се ценовник “Енергије” не коригује у категорији физичких лица. То значи да ће грађани и током ове грејне сезоне, која стартује 15.октобра, грејање по квадратном метру (без урачунатог ПДВ-а) плаћати као и досада - 96,80 динара.

-И са поскупљењем грејања за правна лица, предузеће ће пословати на минимуму рентабилности. Мазут је од априла ове године поскупео за 23 посто, а „омча око врата“ су нам и слаба наплата, велика и тешко наплатива дуговања потрошача, дотрајали котлови и мрежа, кредитно задужење и бројни други трошкови. Предлог за поскупљење, бар за загревање пословног простора, проистекао је и из потребе да се са ценама изједначимо у односу на општине у окружењу и шире – истиче директор „Енергије Златар НВ“ Зоран Ђокић. Он појашњава да ће се, иначе, нови обрачун о поскупљењу пословног простора по предложеним ценама примењивати у случајевима када корисници грејање плаћају равномерно односно током свих 12 месеци у години, док ће за период од пола године у сезони она износити 290,4 динара по квадрату. Грађани који се одлуче за овакав модел плаћања мораће да, као и током претходне сезоне, издвоје 193,6 динара за загревање једног квадрата стамбеног простора.

Чланови Општинског већа су, иначе, били на „ивици“ да не усвоје предлог „Енергије“ о поскупљењу цене грејања за привреду односно правна лица.

- Највећи терет новог ценовника поднеће, међутим, локална самоуправа, која ће за загревање површина у власништву образовних и других установа под ингеренцијом општине из буџета морати да издвоји додатних 2.000.000 динара како би се набавили енергенти бар до почетка наредне године – каже председник општине Нова Варош  Радосав Васиљевић, уз оцену да се коначно мора пронаћи дугорочно решење на пољу енергетске ефикасности и градског топловодног система.

–Све већи финансијски проблеми у раду „Енергије“ потврда су да је оснивање овог предузећа била грешка. Уместо једног, добили смо два јавна предузећа и тиме дуплирали трошкове. А све по грбачи народа и општине – сматра председник Васиљевић.

(Опширније у идућем броју “Варошких новина” које излазе из штампе у петак 21. септембра)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.