Ускоро конкурс за општинску помоћ пољопривредницима

Дели се седам милиона динара: Вршидба у Ојковици

Дели се седам милиона динара: Вршидба у Ојковици

Локална самоуправа у Новој Вароши објавиће ових дана конкурс за доделу субвенција пољопривредним произвођачима са подручја нововарошке општине у укупном износу од 7.000.000 динара. Из општинске касе ће ове године , средствима од 2.000.000 динара, бити финансиране и ветеринарске услуге вештачког осемењавања крупне стоке и отплаћиване камате на пољопривредне кредите пословних банака. За реализацију ове мере буџетом за 2018. предвиђено је милион динара.

И ове године се очекује велико интересовање произвођача, који субвенционисана средства могу искористити за куповину пољопривредне механизације и опреме, изградњу објеката, набавку квалитетних грла стоке, пчелињих друштава, система за наводњавање, пластеника, подизање и обнављање засада…Општина ће програме пољопривредника који буду добили “зелено светло” на конкурсу финансијски подржати са највероватније четрдесетак одсто од укупне вредности инвестиције.

Из локалне управе најављују још две мере у оквиру овогодишњег програма подстицаја пољопривредницима.

-Произвођачима ћемо помоћи и кроз отплату камата на пољопривредне кредите, захваљујући којима ће такође моћи да набаве механизацију и другу опрему, купе квалитетна грла или новац евентуално уложе у обртна средства. Општина и Банка Интеса позивају све заинтересоване кандидате да конкуришу за бескаматни кредит у износу од 120.000 до 500.000 динара – наглашава Маријана Ђокић ,помоћница председника општине и шефица Канцеларије за локални економски развој.

У циљу унапређења сточарства и увећања сточног фонда, локална самоуправа ће први пут ове године финансирати ветеринарске услуге вештачког осемењивања крупне стоке у регистрованим газдинствима на територији општине Нова Варош. Из локалне касе је за ову намену издвојено два милиона динара. Како истичу у КЛЕР-у, ова мера је, судећи према интересовању сточара, пун погодак, о чему сведочи податак да је за свега неколико дана од покретања акције, прихваћено односно у току реализације око 350 захтева пољопривредника. Иначе, према подацима из Општине, сточни фонд је за последњих седам година увећан за око 1.000 грла крупне стоке. Рачуна се да је томе допринела и додела општинских субвенција Сточни фонд тренутно броји 8.954 грла, од којих су 5.652 музне краве.

-Подстицајне мере у оквиру општинског програма развоја аграра само су један сегмент помоћи пољопривредницима да унапреде своја газдинства и производњу. Подршка из општинске касе обезбеђена је и за пољопривредна удружења, инвестирамо и у путну и водоводну инфраструктуру по селима, а све са циљем да подигнемо квалитет живота људи који живе на сеоском подручју – наглашава Радосав Васиљевић, председник нововарошке општине.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.