Киша умањила род, малињаци траже хитне мере

Род мањи од очекиваног: Берба у Бистрици

Род мањи од очекиваног: Берба у Бистрици

Од временских неприлика у протекла два месеца пољопривреднике ће тек да боли глава.Током маја и јуна у нововарошком крају готово да није било дана без кише, често је „тукао“ и град, због чега ће бити смањен принос свих култура, а агрономи упозоравају да овакво време погодује и развоју биљних болести што може имати погубне последице.

Штета је, кажу пољопривредници, велика, али званичне процене још увек нема. Готово да нема пољопривредне гране која не трпи због лоших временских прилика, али је ипак највише страдала малина.

Шта предузети како би се ублажила штета у малињацима, у тексту који следи саветује читаоце „Варошких новина“ дипломирани инжењер пољопривреде Небојша Брзаковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе „Ужице“ .
* * *
Принос малине ће свакако бити мањи него у прошлој години али пољопривредним производјачима препоручујемо да примене адекватне агротехничке мере нарочито после бербе ( уклањање родних изданака, заштита), како би у наредној вегетацији имали адекватан раст и развој а самим тим и принос.

Континуиране интензивне падавине у виду кише током овог периода вегетације узрокују засићење земљишта водом, што доводи до гушења корена малине, као и сабијање земљишта, испирање хранива из зоне корена. Све ово доводи до отежаног раста корена малине услед стања стреса, његово механичко гушење, те интензивна појава болести у виду трулежи корена.
Интензивне кише са продуженим временским трајањем погодују појави болести изданака малине (антракноза, трулеж, дидимела) али и утичу на смањење квалитета плода и масовне појаве трулежи плода ( сива плесан или трулеж плода). Поред тога континуиране падавине током јуна онемогућава усвајање средстава за заштиту у овој фази развоја плода.
Производјачи су у дилеми шта урадити у оваквим условима и како заштитити засаде. Решење за овај проблем лежи у чињеници доброг познавања морфолошких и биолошких особина малине, али и особина земљишта како би се могле извршити одредјене корекције у датим условима.
Решавање овог проблема са великом количином падавина у кратком или продуженом временском периоду подразумева:
-одводјење сувишне количине воде из засада малине формирањем гредица, дренажних канала или бразди у медјуредном простору,
-разбијање покорице и одржавање растреситог слоја земљишта у редном простору редовном обрадом, како би се спречилогушење биљака малине услед недостатка ваздуха,
-адекватно уношење органског дјубрива,првенствено стајњака , како би се повећао капацитет земљишта за садржај хранива,побољшала њихова биолошка активност и створили одговарајући услови за обраду,
-подељена употреба потребних количина минералних дјубрива како би се максимално омогућило њихово искоришћавање од стране биљака, а спречило испирање из зоне корена,
-инсталирање потребних пречага на стубовима што ће побољшати прозрачност, циркулацију ваздуха измедју биљака, односно брже сушење лисне површине,
-адекватан садни материјал приликом заснивања засада односно саднице које су сертификоване.

Приликом бербе малине пољопривредни производјачи морају да воде рачуна да гајбице буду чисте, да плодове предају откупљивачу два пута у току дана ( како би цена била већа), да беру сув плод како би у одредјеној мери побољшао квалитет убране малине а самим тим и на цену.


Аутор: Небојша Брзаковић, дипломирани инжењер пољопривреде

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.