Изложба "Лепи Лаза" за Ноћ музеја!

Последњи дани Обреновића: Изложба (Фото: Министарство одбране)

Последњи дани Обреновића: Изложба (Фото: Министарство одбране)

Повдом манифестације Ноћ музеја, у суботу 19. маја у Дому културе „Јован Томић“ биће отворена изложба „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“. Изложбу организује Завичајни музеј у Новој Вароши, а публика ће од 18 сати моћи да погледа укупно 17 паноа и 20 оригиналних предмета (писма, дипломе, знамења, фотографије, разгледнице и олеографије) које прате судбину последњег пара династије Обреновић, као и њиховог првог ађутанта пуковника Лазара Петровића – Лепог Лазе, који је такође страдао у превратничкој ноћи између 28. и 29. маја 1903. године.

Аутор изложбе „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“ је Радивоје Бојовић, историчар и музејски саветник Народног музеја у Чачку. Ова изложба је специфична по томе што је настала на основу дневника пуковника Лазара Петровића – Лепог Лазе, вођеног од 17. јула до 20. августа 1901. – оне године када се упокојио краљ Милан, а није се родио престолонаследник. Оригинални дневник чије критичко издање је приредио управо Радивоје Бојовић, сачуван је до данас и саставни је део поставке.

Ово је шеста изложба у Новој Вароши поводом манифестације Ноћ музеја. Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за четрнаест година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије. У Европској Ноћи музеја прошле године, учествовало је више од 3.000 музеја у 30 држава.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.