Ограничења у броју туристичких посета меандрима Увца

У августу дневно 14 полазака (фото:

У августу дневно 14 полазака (фото: "Резерват Увац")

Интензивна медијска кампања промоције изузетних лепота Специјалног резервата природе „Увац“ резултирала је вишеструким увећањем броја туриста, али је на другој страни довела до пооштравања мера заштите – увођења ограничења и веће контроле, нарочито у области услуга превоза путника приватним пловилима на језерима.

Ограничења се пре свега односе на посете у горњем делу Увачког језера са меандрима. На недавном састанку у Дому културе мере су предочене туристичким радницима и мештанима.

-Повећање броја посетилаца заштићеног природног добра са неколико хиљада у претходним годинама на чак 13.650, колико је продато улазница у прошлој години, према проценама стручњака довешће до угрожавања биодиверзитета, како заштићених животињских тако и биљних врста. Тако су спелеолози, који већ неколико година обављају истраживања, већ изашли са оценом да је због неконтролисаних и прекомерних посета почело урушавање екосистема у Леденој пећини. Поред тога, према извештајима са терена, како инспекција тако и пријава туриста, до сада је било разних прекршаја и непоштовања правила из уговора превозника, а најдрастичнији је знатно прекорачење дозвољеног броја путника чиме је озбиљно угрожавана њихова безбедност–каже Миљка Дучић, вд директорица Резервата „Увац“ које газдује овим природним добром.

Како упозоравају из Завода за заштиту природе Србије, уколико се овим темпом настави са урушавања темељних вредности овог подручја веома брзо ће доћи до смањења полулације белоглавог супа и великог загађења воде.

-Због тога су уведене мере ограничења, пре свега броја пловила приватних превозника, која су ограничена на највише десет у периоду од 1.маја до 1.августа, са поласцима од 10 до 15 сати и повратком до 18 сати. У периоду од 1.новембра до 1.маја потпуно је забрањено коришћење чамаца у туристичке сврхе, а од 1.августа дозвољено је 14 полазака дневно.На пловилу не може бити вишеод 12 путника , а дозвољена су само два по уговарачу. Јавни позив за услуге превоза у овогодишњој сезони , објавићемо ускоро на нашем сајту- каже директорица Миљка Дучић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.