Колонија белоглавог супа на Увцу најбројнија на Балкану

Лане добили  250 тона хране: Белоглави супови на Увцу (Фото: uvac.org.rs)

Лане добили 250 тона хране: Белоглави супови на Увцу (Фото: uvac.org.rs)

У три колоније на територији Србије избројано је око 410 јединки белоглавог супа што је највећи број откако се обавља мерење. Популација орла лешинара у нашој земљи уједно је и највећа на Балкану на коме живи укупно око 800 ових птица. У Бугарској има 279, а у континенталном или северном делу Грчке 113 јединки, док су орнитолози у Македонији избројали 24 примерка белоглавог супа.

Према последњим подацима Завода за заштиту природе Србије, колонија у кањону реке Увац са 277 јединки и даље је најбројнија у овом делу Европе. Бројност белоглавих супова у Србији лане је праћена у два наврата. Најпре током пролећа како би се утврдило колико је парова започело гнежђење и колико је укупно парова по гнездећим колонијама, а затим у новембру како би се утврдио укупан број птица.

-У Србији је 2017. године забележено укупно 157‒170 парова, а 142 пара су започела гнежђење. На подручју Специјалног резервата „Увац" у шест гнездећих колонија 91 пар је започео гнежђење а било је 100‒110 парова. На подручју Резервата " Клисура реке Милешевке" уочен је 31 гнездећи пар а укупна бројност је износила око 32 до 35 парова, док је у Специјалном резервату природе „Клисура реке Трешњице" утврђено је присуство 21 гнездећег пара или укупно 25 парова- изјавио је др Братислав Грубач, сарадник Завода за заштиту природе Србије.

Током редовног мониторинг у новембру прошле године, који је обављен како би се утврдио укупан број птица по колонијама у Србији у јесење-зимском периоду због важности потенцијалне репродуктивне групе, у клисури реке Милешевке избројано је 70 до 75 јединки, а у клисури Трешњице 55 до 58 јединки.

-Током мониторинга колонија белоглавог супа предузете су и мере њихове заштите. Рад хранилишта за белоглаве супове и друге некрофаге врсте је на свим локацијама редован и задовољавајући и поред постојећих проблема у вези са набавком и ограничавајућим законским условима око коришћења кланичног отпада и угинуле стоке за исхрану угрожених белоглавих супова и других некрофагих врста. На хранилиште на Увцу лане је допремљено око 250 тона, док је птицама у клисури Трешнице и Милешевке сервирано по 27 тона хране - рекао  је др Грубач.

УЗНЕМИРАВАЊЕ : Постоји извесно узнемиравање белоглавих супова на подручју кањона реке Увац услед појачаних туристичких посета. Додатно треба истражити како изграђене пешачке стазе, видиковци и посете туриста (њихова бројност, дужина посете и сл.) утичу на живот и гнежђење ових птица- кажу у Заводу за заштиту природе Србије

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.