За биљну производњу субвенција државе 4.000 по хектару !

Субвенција и за нове засаде: Воћњак у Дражевићима (Фото: Саша Дулановић)

Субвенција и за нове засаде: Воћњак у Дражевићима (Фото: Саша Дулановић)

Влада Србије објавила је Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2018. години за шта је из буџета издвојено 17,04 милијарде динара. Као и прошле године, основни подстицај за биљну производњу биће исплаћивани у укупном износу од 4.000 динара по хектару, док премија за млеко остаје седам динара по литру. Пчелари ће добити 720 динара по кошници, а сточари 7.000 динара за овце и овнове, козе и јарце.

Уредбом се прописује обим средстава, врсте и максимални износи по врсти подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у складу са Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју и Законом о буџету Републике Србије за 2018. годину.

Висина подстицаја за квалитетне приплодне млечне краве, товне краве и бикове остаје иста и износи 25.000 динара, док је за крмаче и нерасте 10.000 динара. За тов јунади, јагњади и свиња висина подстицаја је иста као у 2017. години и креће се од хиљаду динара по грлу товних свиња до 10.000 динара по грлу товне јунади. Подстицај за краве за узгој телади за тов ове године је повећан и износи 10.000 динара по грлу.

Уредбом је за мере руралног развоја издвојено 2,4 милијарде динара и то за подстицање подизања нових вишегодишњих засада воћака, винове лозе и хмеља 180 милиона динара, а за подршку за унапређење примарне пољопривредне производње милијарда динара. Од тога је 400 милиона динара намењено набавци нових машина и опреме у оквиру биљне производње и 250 милиона за исте намене у оквиру сточарске производње.

Висина подршке за ове мере руралног развоја остаје у нивоу претходне године, с изузетком подстицаја за подизање вишегодишњих засада који ће бити исплаћивани у максималном износу од 50% од вредности инвестиције умањене за ПДВ, односно у максималном износу од 65% у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди.

Комплетну Уредбу Владе Србије можете погледати овде.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.