Нова Варош подиже споменик палим јунацима из ратова 1912-1918.

Завршетак радова до Дана општине: Трг војводе Петра Бојовића

Завршетак радова до Дана општине: Трг војводе Петра Бојовића

На Тргу војводе Петра Бојовића најкасније до 1. новембра ове године биће подигнут споменик у част 1.200 ратника из нововарошког краја, који су у ратовима од 1912. до 1918. положили свој живот на олтар отажбине.  Око 1,4 милиона динара за реализацију пројекта обезбеђено је из општинског буџета, а тендер за изградњу и избор извођача радова биће расписан у петак 2. фебруара – најавио је Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош и председник Одбора за подизање споменика.
            
Спомен обележје радиће се по идејном решењу академског сликара Боривоја Јовановића, који живи и ради у Ужицу а родом је из Нове Вароши. Његова изградња биће круна обележавања два значајна јубилеја – 100-годишњице ослобођења Србије у Великом рату и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића.
            
-Срамота је што ни две деценије након подизања споменика Петру Бојовићу на ред није дошло одавање почасти јунацима без којих наш славни земљак не би ни био војвода. Немамо право на заборав. Не смемо заборавити историју и претке јер они, уз веру, језик и обичаје, чине идентитет нашег народа – сматра Васиљевић.
 
Споменик јунацима биће изграђен у оквиру комлетног уређења комплекса градског Трга.

(Опширније у новом броју “Варошких новина” које излазе из штампе у петак 2. фебруара)

Макета споменика:  Скулптура "Мир" по идејном решењу Боривоја Јовановића

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.