Привредници обукли КУД!

Ускоро и игре из златарског краја: КУД Дома културе

Ускоро и игре из златарског краја: КУД Дома културе

Група нововарошких привредника, обезбедеила је на иницијативу локалне самоуправе око 320.000 динара за куповину народних ношњи за потребе Културно-уметничког друштва Дома културе“Јован Томић“. Реч је о 20 комлета традиционалне српске одеће, чију ће лепоту и драгоценост домаћи фолклорци представити на матичној сцени у наредних пар месеци одмах након поставке нове , 16-те по реду, репертоарске кореографије под називом „Игре из нововарошког краја“.
-Нова ношња инспирисана традиционалним одевним мотивима златарског краја пуно нам значи. Захваљујемо се и привредницима и Општини јер су препознали неопходност обнављања гардеробног фундуса, а посебно и значај идеје да игре из Нове Вароши и околине коначно постану окосница нашег будућег играчког репертоара- каже уметнички руководилац КУД-а Миливоје Мишо Стојић .
Ово је прва донација локалном КУД-у  који од свог оснивања пре 14 година кубури са дотрајалим фундусом народњих ношњи. Али,  и врцана, реквизита, помоћне опреме и инструмената, који датирају још с краја 70-тих година.
 

На поклон 20 комплета: део нове ношње

-Тада праву народну „ризницу“ наследили смо од КУД „Инекс напретка“, који је деценијама успешно промовисао богато културно наслеђе тадашње земље. Обзиром да се Југославија распала, значајан део ношњи више нисмо могли да укомпонујемо за потребе нових, актуелних кореографија. Пара за ново рухо немамо, те се тако довијамо како знамо и умемо – преправљамо кошуље, појасеве, панталоне,  крпимо опанке, чарапе, капе, шубаре, реквизите – каже Стојић.
 
У  КУД-у планирају да се новом кореографијом представе 1.новембра наредне године на свечаној академији поводом Дана општине. У међувремену их очекује мукотпан најпре истраживачки, а потом и кореографски, музички и играчки рад. Због недостатка кадра, неопходна је помоћ етнокореографа и етномузиколога који су, према неким проценама, током претходне две и по деценије прукупили преко 130 записа о играма са подручја Златиборског округа. Истаживања грађе на пољу фолклорног стваралаштва  захтевају озбиљан теренски рад, који ће, према речима Стојића, трајати најмање пет месеци.
 
– Корисне информације и смернице  пружила нам је професорка Оливера Васић из Центра за истраживање игара у Србији. Детаљним изучавањем традиционалног играчког наслеђа, она је као карактеристику етно-кореолошке целине западне Србије издвојила такозвано колање – играње у колу уз пратњу песме. Обрасци корака су једноставни, али снажни, целом површином стопала и савијених колена, који се у току играња не савијају. Игру су пратиле најчешће свирале и двојнице – истиче Стојић.
 
 
Мука са дотрајалом опремом: Мишо Стојић
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.