Љубав у "Бетон махали" !

Наљутили  моћнике у родном граду:  детаљ из представе

Наљутили моћнике у родном граду: детаљ из представе

Након успешних извођења у градовима широм Србије и региона, хит позоришна представа „Бетон махала“ и осморо младих глумаца из Новог Пазара, који је изводе у режији Бранислава Трифуновића и Рифата Рифатовића, испраћени су синоћ овацијама и у препуном Дому културе у Новој Вароши.

Талентовани Пазарци, чланови позоришне трупе „Јој, ево их ови“, успели су да на аутентичан начин, снажно, убедљиво и енергично испричају у својој суштини љубавну причу, која се, међутим, преплиће са религијским, политичким, културним и другим комплексним питањима. Комад носи поруку љубави, пријатељства и пре свега поштовања различитости, а настао је склапањем занимљивих, комичних, али и дубоко емотивних мини прича које тумаче Џана Љајић, Ема Муратовић, Ајтана Дражанин, Драга Костич, Лејла Бучан, Амар Ћоровић, Недим Недимовић и Петар Костић.

Са пуно хумора, али уз дозирани сарказам и иронију, млади глумци критикују готово све негативне друштвене појаве у свом граду, који, међутим, може бити и било који други. Јер су проблеми универзални : сиромаштво, незапосленост, јачање национализма и шовинизма, политичке манипулације масом, посебно омладином, исељавање, афирмација извитопереног система вредности, усвајање „махалских“ образаца понашања и слично. Публика је одлично разумела вапај ових младих људи који желе да живе у неком лепшем граду односно градовима и другачијим друштвеним околностима, те је њихову снажну поруку, као и неоспорно велики глумачки таленат наградила бурним аплаузима.

“Бетон махала” је у Новом Пазару премијерно изведена у јануару прошле године и изазвала је бројне емоције, али и усталасала јавност и наљутила власт због критике политичара, школства, двојезичности, породице, односа међу људима. Због тога је у овом граду репризирана само једном, након чега више није играна. У међувремену су, међутим, млади Пазарци контраверзни комад изводилу у другим деловима Србије, а на Драмском фестивалу у Кочанима у Македонији су освојили главну награду за најбољу представу. Универзалност прича у “Бетон махали” недавно је уз салве одушевљења “оверила” и публика у Сарајеву. Представа је у Новој Вароши приказана у оквиру традиционалне манифестације “Дани културе”.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.