"Старовлашка умовања"-ризница народне мудрости

Допуњено издање: Књига Драгољуба Гагричића

Допуњено издање: Књига Драгољуба Гагричића

Шест година након првог издања, из штампе је  на захтев читалаца и казивача умотворина, недавно  изашло и друго, допуњено издање књиге Драгољуба Гагричића „Старовлашка умовања (анегдоте, пословице, изреке)".

Аутор је међу корице праве мале народне ризнице сабрао и сакупио преко 250 пословица, 1.200 изрека и 590 анегдота. Уз зрнца народног стваралаштва, објављених у првом издању из 2011.године, пред читаоцима су сада и умотворине које су откривене у народном предању и памћењу и забележене, оне којих су се приповедачи присетили или су срочене у међувремену. Све оне заједно су наставак богате традиције и духа који се, у мањим изданцима, обнавља и живи, чувајући слике прохујалог времена. Такве су и фотографије у књизи – њих око 50. Снимљене су узгред или за новинске ступце, у трену су овековечиле ликове старина под бременом живота и година, ратаре на прљуши, сточаре на утринама, последње воденичаре и лучаре, водоноше и косаче, планинке и народне мајсторе – чуваре огњишта Старог Влаха, како то угледни новинар у пензији воли да каже.

-Жеља ми је да ова прегршт записа и друге подстакне да сакупљају и бележе богато усмено народно ствралаштво, да исправљају и додају...То благо, уз бројне активности и ревноснији однос према наслеђу и традицији, требало би да врати наду да ће се притврдити и освежити наша посрнула духовна, културна и језичка вертикала – записао је у предговору књиге Драгољуб Гагричић, уз подсећање да је одговорност генерација које памте оно што је створио народ издржљив у сиромаштву, а поносан на порекло, што је настало на врелу вере, народних обичаја, патријархалног, задружног и сеоског живота – да потомству пренесе у наслеђе.

„Старовлашка умовања“ садржи два основна дела : „Из бисага шерета“ и „Из народне ризнице“. У првом је савремени дух, чине га шаљиве приче које су изговаране у разним приликама - при раду, у мушко-женским односима, породици, светковинама. Аутор их је узгред бележио, развставао по тематици у поглавља којима је дао наслове. На тај начин „Из бисага шерета“ постају нека врста буквара за читање и откривање индивидуалног идентитета села или дела становништва.

У другом делу књиге сабране су пословице, изреке, поређења и речи које савремени живот неизоставно потискује и које је Гагричић бележио, такорећи, са усана казивача. –Ова зрнца умовања брушена су у старовлашкој школи живота, испирана на врелима у недођијама планина или донета у бежанији и сеобама, у завежљају са нејачи, иконом и гуслама, нека и у сандуку девојачке спреме – каже аутор, у чијој су се личности, како сматра рецензент књиге мр Слободан Радовић, спојиле епска ширина и приповедачки дар, ведар дух и способност да уочи карактеристичне црте у говору људи које среће и са којима разговара.

Књига „Старовлашка умовања“ је већ стигла на полице градске Библиотеке, где се може и купити по цени од 800 динара. Промоција ће, каже аутор, највероватније сачекати јесен.

Из књиге:

Вуковци без диплома

Крајем јуна 1976.на свечаности у Дому културе основцима уручиване дипломе „Вук Караџић“.Пошто су представљени одликаши из градске и неколико сеоских основних школа, председник општине Василије Бјелановић запита : - А из Штиткова, зар из Штиткова нема нико?

-Озго су сви вуковци ...-оте ми се, а због упадице у протокол и асоцијације на родно место четничког комаданта Калајитовића, био сам на „рибању“.

* * *

Пословице

-Кад би се памет котљала, свако би за својом потрчао.
-Извор са кога пијеш – не мути.
-Кад жена ћути, не прекидај је.
-Где новац звечи, правда јечи.
-Боља шака власти, него врећа памети.
-Полако, па ћеш стићи на време.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.