У Божетићима грожђе беру под пластеником

На 1.200 метара узрело као у жупи - Милош Радишић

На 1.200 метара узрело као у жупи - Милош Радишић

У Радишићима изнад манастира Дубнице ових дана грожђе беру у пластенику. Овде у планини добро је родило и узрело као у жупи, па ће га бити и за родбину и пријатеље.

Колико се зна, винова лоза се у југозападној Србији нигде осим овде не гаји у затвореном. Због тога они који послом или туристички походе село Божетиће и нововарошки крај с неверицом и у чуду гледају у зреле гроздове. Домаћини међутим кажу, да овде на 1.100 метара надморске висине, где влада сурова клима, грожђе једино у пластенику може и да опстане.

-Слатко је као мед, и има га све до касно у јесен док не стегну мразеви. Имамо пар чокота. Лоза је пружила вреже до пола пластеника. Редовно га орезујемо, па не смета поврћу- каже за „Варошке новине“ Милош Радишић (74) из Божетића.

Под  пластеником "на две воде" више од ара 

Покушали су многи у селима на падинама Јавора и околним планинама да грожђе гаје на отвореном. Лепо роди, али га пре бербе „убије“ слана, па би брзо одустали. Због тога се винова лоза овде може видети у тек по неком дворишту или башти, где укућанима прави хладовину у предаху током врелих летњих дана и пољских радова.

-Пре пет година смо у пластенику поболи пар садница, чисто да пробамо. И све су се примиле. Лози очито прија живот у затвореном, топло је и има заливање 'кап по кап', па обилно рађа Саднице су нам поклонили пријатељи и рођаци из Подгорице и Чачка, јер нам се свидео укус зрелих плодова- каже Милош.

Четворочлана породица Милоша Радишића, бави се сточарством. На великом имању гаје више од 400 грла - краве музаре, свиње моравке, коке носиље, велико стадо оваца...Имају и око хектар под кромпиром, а недавно су закупили и напуштени рибњак на извору Вршевине. Милош који се бави и столарским занатом, на окућници је својевремено подигао и дрвену конструкцију за пластеник „на две воде“, који је и данас у функцији.

-Под пластеником је више од ара, а гајимо, као и други у овом крају, паприку, парадајиз, краставац, углавно за своје потребе. Међутим, једини у пластенику имамо и винову лозу, на коју сам посебно поносан- каже Милош Радишић из Божетића.

Биће грожђа и за родбину и пријатеље

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.