У Новој Вароши мамографски прегледи за жене почињу 21. октобра

Мамомграф ће бити лоциран у кругу Дома здравља

Мамомграф ће бити лоциран у кругу Дома здравља

Дом здравља у Новој Вароши организује од 21.октобра бесплатне мамографске прегледе за жене од 45 до 74 године старости. Мамограф ће десетак дана, односно до почетка новембра, бити лоциран у кругу Дома здравља, а акција скрининга – раног откривања тумора дојке, организује се у сарадњи са Институтом за радиологију Клиничког центра у Нишу.

Радно време за мамографију је сваког радног дана и викендом од 9 до 16 сати. За преглед нису потребни упут ни оверена здравствена књижица, већ само да се заинтересоване претходно лично пријаве у Службу за здравствену заштиту одраслог становништва (општа пракса) или позивом на број 62-674.

У локалној здравственој установи очекују да ће стручњаци на покретном мамографу, као својеврсној мобилној ординацији опремљеној савременом апаратуром и просторијама за пацијенте и медицинско особље, обавити више стотина прегледа, јер је за ову врсту превентивне котроле здравља већ по традицији увек добар одзив Нововарошанки.

-Тако је било и пре три године, када су у Дому здравља последњи пут организовани мамографски прегледи и када је за петнаестак дана прегледано више од 900 наших суграђанки. Одличан одзив забележен је и у скрининг акцијама 2016. и 2013. године, тако да очекујемо да ће и овог пута бити завидно интересовање суграђанки. Апелујемо да се одазову у што већем броју и учествују у акцији која се спроводи са циљем раног откривања карцинома дојке, од кога у Србији годишње оболи више од 4.500 жена. Од кључне важности је да се ово злоћудно обољење дијагностикује у почетној фази болести јер је у том случају излечиво – каже за „Варошке новине“ директор нововарошког Дома здравља др Бранко Поповић и истиче да је старосна обухват жена овог пута повећана у односу на акцију 2020. када је скрининг органозован за Нововарошанке од 50 до 70 година старости.

Иначе, највеће интересовање за мамографске прегледе у Новој Вароши забележено је 2016. године, када је прегледано 1.076 жена старости од 50 до 69 година. Резултати су тада били прилично неповољни – регистровано је тридесетак суспектних (сумњивих) налаза на туморни процес у дојкама, а четири пацијенткиње су хитно оперисане. Пре тога су 2013. обаљена 702 мамографска прегледа. Код десет наших суграђанки је откривен рак дојке. Током досадашња сва три циклуса мамографских прегледа, најбољи одзив жена био је у старосној групи од 50 до 60 година, а очекивано најмањи у добу од 65 до 70 година.

Овом акцијом Дом здравља у Новој Вароши се прикључио националном обележавању Месеца борбе против рака дојке, а које се широм Србије бројним активностима организује током октобра.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.