Општина Нова Варош са два милиона динара помаже обнову богомоља

Нова капија, а ради се и зид око порте - Црква у Новој Вароши (Фото: Ж. Дулановић)

Нова капија, а ради се и зид око порте - Црква у Новој Вароши (Фото: Ж. Дулановић)

Општина Нова Варош ће  за обнову седам богомоља на својој територији  ове године издвојити укупно два милиона динара, колико и прошле. Средства су путем јавног позива додељена Српској православној цркви  и Исламској верској заједници, као јединим званичним верским организацијама које делују у нововарошком крају.

Највише пара опредељено је за реконструкцију два храма на територији града- цркве Свете Тројице и џамије. Општина ће тако, на предлог надлежне Комисије, издвојити 900.000 динара за уређење горње ограде око црквене порте, док ће Исламска заједница за радове на изградњи настрешнице на згради Мектеба добити 400.000 динара.

На помоћ ће ове године моћи да рачуна и црква на Златару. Њој је за радови на санацији влаге у храму посвећеном Христовом рођењу, као и за ограду око порте одобрено 150.000 динара. „Зелено светло“ на општинском конкурсу добио је и пројекат цркве у Буковику, а који подразумева хидроизолацију зидова у овом верском објекту. Процењено је да би овај посао могао да кошта око 150.000 динара, колико ће у ове немене бити и издвојено из локалног буџета. Исти износ средстава опредељен је и за покривање црквене сале код цркве у Радијевићима, као и за комплетно уређење мокрог чвора у сали код цркве у Виловима. На подршку у износу од 100.000 динара из гопштинске касе моћи ће да рачуна и манастир Јања у Рутошима, а план је да се овим средствима санира електроинсталација у објекту.

-Локална самоуправа у складу са могућностима, већ пуну деценију уназад кроз пројектно финансирање путем конкурса помаже обнову богомоља на својој територији, на радост верујућих житеља, али и у циљу развоја верског туризма, који у последње време у златарском крају има све већи значај и потенцијал – каже за „Варошке новине“ председник општине Нова Варош Бранко Бјелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.