Нови филмски фестивал на Златибору, у Новој Вароши и Прибоју

Са

Са

Влада Србије донела је одлуку о покретању Националног фестивала филма и телевизије, који ће се од наредне године одржавати на Златибору и у општинама Прибој и Нова Варош. На њему ће се бирати српски кандидата за Оскара, у конкуренцији домаћих филмовановије продукције.

На Златибору је крајем прошле седмице одржано „нулто" издање овог Фестивала које је отворио министар културе Никола Селаковић. Национални фестивал филма и телевизије (НАФФИТ) сваке године додељиваће и награду за животно дело истакнутим филмским и телевизијским ствараоцима, а ове је награда додељена глумцу Александру Берчеку.

-Уметнички концепт фестивала је јасан и разрађен. Велике манифестације се не одржавају само у Београду, већ и у другим срединама. Златибор је велики туристички центар, допринос искоришћавању овдашњих потенцијала даће и НАФФИТ. Нема бољег места у Србији од Златиборског округа, за култно и културно дешавање, ово је тромеђа и раскршће култура. Влада Србије је одлуком о оснивању фестивала решила важно а до сада нерешено питање о вредновању домета домаће кинематографије – рекао је на отварању фестивала министар Никола Селаковић.

Награда за живото дело глумцу Александру  Берчеку

Покретач идеје о формирању српског Националног фестивала филма и телевизије на Златибору, редитељ Предраг Гага Антонијевић, осврнуо се на некадашње и садашње фестивале у земљама у региону.

- Ми смо дуго у Југославији имали Пулски фестивал, у „скраћеној" држави добили смо Херцег Нови. Ми немамо национални фестивал, који вреднује рад костимографа, сценографа, сценариста, композитора... Ми, како рече министар Селаковић једном приликом, напокон градимо нашу кућу. Ми учествујемо у регионалном и псеудо – југословенском простору, али као највећа и најбоља кинематографија у истом том региону, ми заслужујемо бољи приступ. Зато се захваљујем свима који су идеју подржали и стали иза реализације - рекао је Антонијевић.

Поред постојећих филмских фестивала у Нишу,Врњачкој Бањи,Сопоту Лесковцу,ово је нови пројекат Министарства и Филмског центра Србије,чиме се реализује и најављена децентрализација у култури наше земље.

-Већина културних садржаја дешава се у Београду. Верујем да ћемо успети да одговоримо захтевима фестивала. Ужице има филмски фестивал у Мокрој Гори, као и позоришни. Ми желимо да омасовимо културну понуду- истакао је Стаматовић.

(Фотоси: kczlatibor.rs)

* * *
Текст је део пројекта „Златибор – поглед у будућност“ који је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                                

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.