Обезбеђена средства за реконструкцију велике сале Дома културе

Ускоро у новом руху

Ускоро у новом руху

Министарство културе је путем конкурса определило десет милиона динара за реконструкцију велике сале Дома културе „Јован Томић“ у Новој Вароши, а у радовима ће са око три милиона динара учествовати и локална самоуправа. Радови ће вероватно стартовати почетком јуна, одмах након завршетка тендерске процедуре за избор извођача.

Пројекат под називом „Спремамо се за велике репертоаре“ подразумева комплетну санацију централне позоришне сале.

-Предвиђена је замена постојећих и уградња нових седишних места у партеру и на балкону, као и постављање нових итисона на поду и по зидовима, на укупној површини од 330 метара квадратних – појашњава за "Варошке новине" помоћница председника општине за локални економски развој Маријана Ђокић, менаџерка пројекта.

Према њеним речима , посетиоци Дома културе ће већ од ове јесени уживати у модерним и функционалним седиштима, која ће бити тапацирана у квалитетном штофу и са водоотпорним сертификатом.

-У склопу овог дела објекта налазе се и две гардеробе и три тоалета која користе глумци и остали извођачи и учесници бројних других програмских активности, а која су у лошем стању јер нису санирана још од отварања Дома давне 1969.године. Зато заједно са ресорним Министарством планирамо реализацију и овог посла, чиме би, уз још нека ситнија инвестициона улагања, овдашњи 'храм културе' заблистао у свом пуном сјају- каже Ђокић.

Она додаје да би радови на оба ова идејна пројекта могли да буду завршени до краја 2024, јер су већ обезбеђена сва потребна средства, као и сагласности за радове.

Пројекат реконструкције велике сале Дома је, иначе, добио „зелено светло“ на конкурсу ресорног Министарства под називом „Градови у фокусу“. Држава је за реализацију 47 пројеката широм Србије из области обнове инфраструктуре у култури у овој години определила средства у укупном износу од близу 350 милиона динара.

-Ресорно Министарство је препознало значај Дома културе у Новој Вароши као центра културног развоја у овом делу земље. Тако је 2021.у сарадњи са Општином, реализован пројекат санације највећег дела објекта, у вредности од око 22 милиона динара, док је лане такође путем конкурса 'Градови у фокусу' опредељено шест милиона динара за реконструцију позоришне сцене – истиче државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић.
* * *
НА РАДОСТ ПУБЛИКЕ

-Домаћа публика заслужује да у новом амбијенту ужива у бројним програмима које им припремамо до краја ове године, а чија динамика и одржавање неће бити поремећени због радова током лета. Дом заслужује ново 'рухо', како установа са традицијом дугом пет и по деценија и стециште готово свих културних дешавања у граду, тако и сам објекат као један од најлепших архитектонских здања у овом делу Србије и шире- наглашава директорка Дома културе „Јован Томић“ Михрија Хаџић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.