Слабо интересовање корисника за нацрт општинског буџета

Са слабо посећене јавне расправе

Са слабо посећене јавне расправе

Одборници Скупштине општине Нова Варош ће у четвртак 21. децембра гласати о предлогу буџета за наредну годину који je пројектован на 839,19 милиона динара. Тим поводом Општинска упорава недавно је организовала јавну расправу о нацрту буџета са циљем да пружи прилику свим грађанима и грађанкама да дају свој суд и предлоге о начину трошења народних пара. Међутим на јавној расправи учествовало је свега неколико заинтересованих, већином директних корисника средстава.

-Данас овде, на жалост, нису ни представници просвете, а за образовање се издваја готово четвртина од укупног општинског буџета – рекао је заменик председника општине др Бранко Бјелић

Тема трошења народних пара није била интересантна ни за спортске раднике, од којих није било никога на расправи, мада су средства за спорт увећана са 22 ове, на 25 милиона динара за наредну годину, као ни за културне посленике. Посебан нонсенс је што расподела буџета није изазвала пажњу ни цивилног сектора односно локалних невладиних организација, удружења и медија, осим „Варошких новина“.

-Буџет је последњих година више потрошачки него развојни, али такав мора и да буде како бисмо њиме задовољили потребе локалне самоуправе и грађана. Увек има незадовољних, али се сваке године заиста трудимо да расподела буџета буде уравнотежена –рекао је Бјелић.

Према плану, највећи део буџетског „колача“ у износу од 198,5 милиона динара требало би да буде усмерен за предшколско, основно и средње образовање. За развој туризма планирано је 105,6 милиона, за саобраћајну инфраструктуру и организације 85,5 милиона, за комуналне делатности 59, социјалну и дечју заштиту 54,1 и за развој спорта и омладине 37 милиона динара.

За област становања, урбанизма и просторног планирања планирано је 47,5 милиона динара, политички систем локалне самоуправе 29,9, развој културе 27,7 и пољопривреде 16 милиона динара. На „зачељу“ је и овог пута област информисања односно медији, за које је и наредне као и ове године опредељено 4,8 милиона динара.

Активисткиње Удружења „Студенац“ Ерна и Аида Паљевац су на јавној распави казале да би град морало и требало да буде уређенији и „умивенији“, вода бољег квалитета, ваздух чистији, као и да би на свим овим пољима локална самоуправа требало да појача инспекцијски и надзор камерама, а у сладу са тим и казнену политику. Сугерисале су и да би општина требало да одустане од, према њима, мегаломанског пројекта изградње Визитоског центра на Растокама, на подручју Резервата „Увац“.

-Тај објекат може да буде мањег обима, примеренији, скромнији...Наравно да смо сви на заједничком задатку развоја града и туризма, само страхујемо да и он не доживи судбину закатанченог Визиторског центра на Кокином Броду и постане само још једна пропала инвестиција – казале су активисткиње „Студенца“.

-Велики број туриста који последњих година обилазе кањон Увца је можда најбољи гарант да то не би требало да буде пропала инвестиција. А градња Визиторског центра на Растокама није пука жеља или хир локалне самоуправе, већ се наметнула као потреба како би се тамо стање коначно довело у ред, уз поштовање свих еколошких стандарда и прописа- одговорио је заменик председника општине Бранко Бјелић, уз тврдњу да општина неће одустати од тог пројекта, за чију је реализацију у локалном буџету за наредну годину опредељено око 10 милиона динара.
----------------------------------------------
ЗА ПУТЕВЕ МИЛИОН ЕВРА

Са трансферима из Републике, према плану, буџет би требало да буде „тежак“ око милијарду динара, што ће бити довољно да се уз ребалансе заврше стари и започну нови пројекти. Велики део тог „колача“ биће опредељен за изградњу путне инфраструктуре по селима и улица у граду. Само у асфалтирање и одржавање сеоских путева биће инвестирано близу милион евра, а интезивираће се радови и на санацији улица у централној градској зони, које су у катастрофалном стању.

О томе је више било речи на седници Општинског већа које је предлог буџета упутило одборницима на коначно усвајање.

- Коначно је дошао ред да се више посветимо уређењу градских улица, последњих година често запостављених у односу на путеве по селима. Приоритет ће бити фазна реконструкција Улице Поточило. Реч је о крупној инвестицији, која би највећим делом требало да буде финансирана из републичке касе. Урађен је и пројекат за санацију Улице Вранешки пут, али најпре морамо урадити препарцелизацију и решавање имовинских односа са Исламском заједницом. Ове две улице, мада у центру града, у најлошијем су стању– најавио је заменик председника општине др Бранко Бјелић, уз информацију да се ради пројектна документација и за друге „критичне“ улице у Новој Вароши, а чија би реконструкција у наредних пет година у оквиру великог националног пројекта требало да буде финансирана из фондова Развојне светске банке.

 

Буџет усвојили већници

* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                            

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.