Мајстор нежних руку

Мајстор нежних руку

Мајстор нежних руку

Нововарошанка Тања Рољевић (36), власница занатске радње „Titany Concept“, једина је жена часовничар у овом делу земље. Мајстор нежних руку једна је и од ретких предузетница у златарском крају, која је одлучила да уместо обијања прагова по тржишту рада судбину узме у своје руке и покрене бизнис у области поправке сатова и израде накита.

Наша суграђанка свакодневно у својој радњи у Улици Светог Саве, отвореној пре нешто више од годину и по дана, руши предрасуде да је мајсторлук са разноликим сатним механизмима типично „мушки“ посао. Када је почињала, било је подозрења од стране муштерија који очекују да са друге стране тезге виде мушког мајстора. Али, поверење се, како Тања каже, брзо стиче квалитетно одрађеним послом, стрпљењем и љубазношћу.

-Часовничарски занат сам још од малих ногу „пекла“ код оца Слободана, након чије смрти сам одлучила да наставим породичну традицију. У Србији се овај занат углавном и преноси са колена на колено. Леп је ово посао, сваки дан се научи нешто ново, морају се пратити трендови јер излазе нове генерације сатова, појављују се нови механизми са својим специфичностима. Стално морате да се усавршавате, обучавате – каже Тања, која је по професији индустријски дизајнер, али има деценију и по богато искуство у часовничарству.

Око 12 година је радила у чувеним београдским сервисима и угледним фирмама у којима доминира бизнис са брендираним сатовима. Златарска мајсторица је боравила извесно време и у Швајцарској на стручном усавршавању у надалеко познатој фабрици Кандино.

– Нажалост сам приучени, нисам школовани стручњак по дефиницији високе школе часовничарства. Али су, са друге стране, моје знање и прилично дуга пракса гарант клијентима да ћу на њихово задовољство квалитетно обавити поверени ми задатак. Теже ми је, ипак, него колегама у великим градовима јер најчешће сервисирам сатове у запуштеном стању, лошијег квалитета и са јефтинијим механизмима – тврди наша вредна и предузимљива суграђанка, пуна енергије и жеље да сваког дана у свом послу буде све боља, достојна наследница свог оца - чувеног нововарошког часовничара.

По природи маштовита, иновативна, креативна и прецизна, Тања је недавно одлучила да примарни бизнис прошири, да споји лепо и корисно и искористи знање које има као дизајнерка. Почела је да израђује женски накит комбинујући перле, полудраго камење и такозвани хирушки челик.

–У почетку је то био хоби, а онда сам због сличности посла и алата које користим дошла на идеју да се накиту посветим на професионалнији начин. Тако данас имам широку лепезу производа – од минђуша, преко оглица, наруквица, до брошева, а планирам да се орјентишем и на природне материјале попут коже или чак дрвета.

Инсистирам на уникатном накиту, али по прилично повољним ценама – додаје Тања. Помаци које је остварила за кратко време су светлија страна њеног посла, али медаља има и другу страну. Тања је струковно усамљена, сав терет часовничарског посла је на њеним, нејачким женским плећима, удаљена од престонице, теже долази до репроматеријала посебно оног за поправку сатова, опрема и делови су папрено скупи, платежна моћ њених клијента слабашна...

–Колико год да је тешко, ипак, не би требало да кукамо. Ми жене се морамо борити, покренути, одважити да започнемо неки посао. Нашим суграђанкама често недостају идеје, иницијатива, не располажу са довољно информација, не обучавају се и не размењују искуствима са другима. Такав став мора да се мења, али, наравно уз подршку државе односно локалне самоуправе. Сви заједно морамо престати да гледамо даље од свог носа и задовољавања само личних интереса – порука је наше предузетнице, чије су напоре и жељу за успехом у сопственом бизнису препознали и у Европском ПРОГРЕС-у путем чијег конкурса су ЕУ и Влада Швајцарске Тањи донирали опрему вредну око 10.000 евра. Тању је у својој радњи недавно обишао и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, којој је пружио подршку у напорима да живи од свог рада и унапређује сопствени бизнис.

Подршка Мајкла Девенпорта женском предузетништву

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.