Сандра Ковачевић, млада власница стоматолошке ординације

Од 2018. у

Од 2018. у "приватним" водама

Стоматолошкиња из Нове Вароши Сандра Ковачевић (31) једна је од 116 власница и власника малих и микро фирми у Србији којима су недавно путем конкурса ЕУ ПРО Плус одобрена средства Европске уније за унапређење услуга и пословања. Захваљујући донацији у износу од 12.218 долара, млада власница стоматошке ординације „Дентал центар Ковачевић“ зановиће опрему и уз додатна улагања из сопственог „џепа“ покушати да подигне квалитет стоматолошких услуга које грађанкама и грађанима Нове Вароши пружа већ пет година.

-Новац од донатора искористићу да купим нову стоматолошку столицу уз додатне савремене и пратеће системе. Садашња је израубована и стара више од три деценије – каже Сандра и појашњава да је у оквиру пројекта који је кандидовала на јавном позиву ЕУ ПРО Плус предвидела и друштвено корисне активности у локалној заједници, а да је њен избор пао на едукативни рад са децом – полазницима Вртића. Сматра да је орално здравље и хигијену потребно чувати још од раног детинства.

Ковачевићева напомиње да је такође путем конкурса, али општинског, пре пар година добила субвенцију локалне самоуправе у износу од 400.000 динара у области подстицаја женског предузетништва.


Едукативни рад са децом део пројекта

Сандра је, иначе, са просечном оценом девет, у року дипломирала на Стоматошком факултету у Београду. Једна је од ретких Нововарошана са факултетском дипломом која се вратила у завичај и те 2018. започела са приватном праксом. Уместо да обија прагове тражећи посао у државним здравственим установама и у туђим приватним стомалошким ординацијама, узела је судбину у сопствене руке и одважила се да оствари свој студентски сан – да искористи стечено знање и самостално започне бизнис.

-Старт је био изузетно тежак. Нисам имала никакав почетни капитал за опремање ординације, али су ми родитељи помогли и охрабрили ме да сама започнем професионалну каријеру. Ваљало се изборити и за поверење пацијената, што захтева мукотрпан рад, доказивање и залагање. И низ других животних ситуација ми тада нису ишли на руку, провинција просто „меље“ младог човека и није баш благонаклона у разумевању његових жеља и амбиција. А ни велики градови не пружају свима исту шансу.Тамо опстају углавном моје колеге чији родитељи већ деценијама имају сада већ познате стоматолошке ординације и клинике – сматра Сандра.

Она за „Варошке новине“ истиче да, ипак, не треба одустајати од својих професионалних и животних циљева.

-Уз све препреке, нисам се покајала. Приватна пракса изискује велику одговорност и ризик, али се тако најбоље трасира пут да на прави начин испечеш занат и полако, корак по корак, учећи, усавршавајући се, пратећи науку и трендове у савременој стоматологији, грабиш ка циљу и остварујеш своје снове – одлучна је млада нововарошка зубарка, која је, иначе, и самохрана мајка једноипогодишњег Вукашина. Подршку и сву потребну помоћ истајно јој пружају мајка Ружанка, отац Зоран и сестра Наташа. Они су јој каже највећа мотивација да храбро корача ка успеху.

Сандру очекује и специјализација у области оралне хирургије. Члан је најактивних стоматолошких удружења у земљи, прати научне трендове у овој области, има добру сарадњу са добављачима квалитетних материјала, а што је, ипак, најважније има довољно пацијената да би од овог посла могла да живи и пристојно зарађује.

Младима поручује:

-И поред свих тешкоћа, треба бити храбар и определити се да будеш сам свој газда. Пут је трновит , али исплати се. Нада у боље сутра, вера у себе и породица су најбоља мотивација да се остане у родном граду и гура даље. Ја остајем у завичају.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.