Због мале плате села без противградне одбране!

За месечни труд 4.000 динара: станица у Драглици

За месечни труд 4.000 динара: станица у Драглици

Са три од укупно 14 противградних станица у Новој Вароши овог лета се неће дејствовати по облацима јер стрелци неће да раде за плату од свега 4.000 месечно, а због нерешених имовинских односа ван функције је и противградна станица у Драглици.

Мада ће локална самоуправа помоћи средствима из буџета, небо над овим делом Србије ипак ће бити пуно рупа. Лане није било заинтересованих мештана да испаљују ракете у Радоињи и Рутошима, а ове године и у Дрмановића. Они кажу да је месечна накнада коју им даје Републички хидрометеоролошки завод мала награда за даноноћно дежурство и труд током сезоне која траје од 15. априла до 15. октобра.

Слична ситуација је и у осралих шест општина у којима се небеском артиљеријом командује из Радарског центра „Сјеница“.Од укупно 85 противградних станица у Сјеници, Новом Пазару,Тутину,Рашки, Ивањици, Новој Вароши, Пријепољу и Прибоју које треба да бране 571.000 хектар попљопривредног земљишта, свега ће њих 55 овог лета огаравити цеви.

-Станице у Новој Вароши имају у просеку по пет ракета за одбрану летине, од стандардних 12, али нам највећи проблем задају откази стрелаца – кажу у Радарском центру „Сјеница“.

Мада је сезона тек почела, град је већ падао у неколико наврата, а први је 16. априла у засеоку Дулани у Дражевићима оштетио засаде воћа у цвету. Пољопривредници су због тога у страху јер им је лед из неба последњих година у више наврата уништио летину.

-Државна накнада за стрелце се у задњих десет година није мењала, па нико неће да се за тако мале паре прихвати велики одговорности, а додатни проблем је и што су у селу остали углавном стари. У лошем стању су нам и противградне станице, па им требају кречење и ситне поправке. Мајсторске радове обавиће сами стрелци за шта ће према договору бити плаћени из буџета. Због законских ограничења то је једини начин да им општина материјално помогне - каже председник локалног удружења противградних стрелаца Зоран Михајловић из Беле Реке.

Ово Удружење конкурисало је код општине са пројектом за уређења противградних станица, вредним 600.000 динара, али коначна одлука о расподели субвенција намењених пољопривреди још увек није донета.План је да се ова средства искористе за уређење приступних путева и прилаза до противградних станица и адаптацију самих објеката.

-Средства јесу скромна у односу на значај противградне одбране, али надамо се да ће стрелцима ипак бити од користи. Мада смо ограничени буџетом гледаћемо да помогнемо и на друге начине, јер инвестирање у ову област много мање кошта од штете коју за само неколико минута може да направи један градоносни облак- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.