На Златару раде две ски стазе, места има и за санкање

Добра посета се очекује током празника - Санкање испод полигона  (Фотоси : Љ. Вранић)

Добра посета се очекује током празника - Санкање испод полигона (Фотоси : Љ. Вранић)

На Златару се од прошлог викенда може скијати на две ски стазе, дужине око 600 метара, а тако ће бити до краја зиме. Они који воле санкање, уживају на падини испод полигона и магистрале, где је највише деце. На планини тренутно нема пуно гостију, али туристички радници кажу да се добра посета очекује од Сретења 15. фебруара, када је државни празник а школарци имају мини-распуст.

Скијалиште „Златар“ на Бријежђима изнад града још почетком фебруара је отворило врата за смучаре. Пре пар дана отворена је и прва „ски стаза из домаће радиности“ у Долини, испод некадашњег Центра „Златар“, на којој „жица“ уз падину брда извлачи полазнике школе скијања и рекреативце.

На Бријежђима ни ове зиме због нерешених имовинских односа неће радити четвороседна жичара, па ће скијања бити само у горњем делу стазе коју опслужује ски-лифт типа „сидро“. Скијалиште „Златар“ ради сваког дана, у времену од 10 до 16 часова. Цена дневног ски паса за одрасле је 1.200, а полудневног 600 динара, док је за децу дневни 800, а полудневни ски пас 400 динара. Овде се може повољно изнајмити и ски-опрема, а ради и шлола скијања са лиценцираним инструкторима.

- Мада је почетком фебруара било обилних падавина раде и ''топови' за вештачки снег, а на руку нам иду и вечерњи мразеви. На стази је тренутно више од 40 центиметара утабаног снега , па ће скијања бити и у марту. Планирамо да током предстојећих празника организујемо и ноћно скијање под рефлекторима - каже за "Варошке новине" Салих Туркмановић из Скијалишта „Златар“.

На стотинак метара од куће и апартмана „Маја“ које издаје, породица Александра Ботића уредила је стазу за скијање, санкалиште и снежни полигон. До Долине воде два пута кроз насеље староседелаца и викендаша око виса на коме је закатанчени Центар „Златар“. Овде на око 1.200 метара надморске висине снег се дуго задржи, често и до априла.

-Цена ски паса је 600 динара, а радно време од 10 до 15 часова. Планира да садашњу стазу од око 200 метара продужим за још 250 метара. Терена за зимске спортове уређујемо на нашем и земљишту које смо узели у закуп, и то без ичије помоћи, али користећи искуство дечјег скијалишта на Златибору. Протеклих година је са Златара отишло много гостију, па ће требати пуно рада и труда да их вратимо - каже Ботић.

(Фотографије: Љ. Вранић)

Иделано за рекреативце - стаза у Долини, на имању Ботића

 

Око 40 центиметара утабаног снега - Скијалиште на Бријежђима

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.