Произвођачи млека добили од државе помоћ у кукурузу

На списку за помоћ  226 сточара - са скупа у Дому културе

На списку за помоћ 226 сточара - са скупа у Дому културе

Власници млечних крава из нововарошког краја бесплатно су добили од државе 446 тона меркантилног кукуруза. Право на помоћ остварило је 226 пријављених сточара, што је после Пожеге, највећи број одобрених захтева међу осам општина Златиборског округа које покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба „Ужице“.

Пољопривредницима следује 240 килограма кукуруза по једном грлу, а Нову Варош стиже оброк за више од 1.800 музара. Како је предвиђено, произвођачи ће одобрену количину моћи да преузму у ринфузи до почетка марта у складишту Робних резерви у Инђији. За оне који то буду хтели општина ће међутим обезбедити паковање зрна у џакове и њихов бесплатан транспорт до Нове Вароши, за шта је у буџету опредељено 1,3 милиона динара.

-Преко приватних веза једва смо успели да пронађемо једну фирму из Војводине која ће кукуруз да пакује у џакове од по 40 килограма, јер ни једна друга није хтела то да ради. Обавеза пољопривредника је да плате паковање три динара по килограму, као и да обезбеде превоз кукуруза од Нове Вароши до својих кућа. Сматрамо да је ово најбоље решење и да није велики издатак за пољопривреднике имајући у виду да је килограм кукуруза у слободној продаји од 40 до 45 динара. Они који међутим не пристану на ову понуду, моћи ће да сами, уз потврду, преузму кукуруз у ринфузи из силоса и да организују његов транспорт из Инђије- каже заменик председника општине Нова Варош Бранко Бјелић.

Потврде о одобреним количинама пољопривредници су прекључе могли да подигну након састанка који је овим поводом организован у Дому културе.

-Они који се определе за нашу помоћ мораће да се пријаве до 1. фебруара и да уплате накнаду за џакирање. Кукуруз који се допреми у Нову Варош делиће се одмах, по списку- каже Бјелић.

Влада Републике Србије расписала је почетком новембра прошле године јавни позив за бесповратну испоруку 26.000 тона меркантилног кукуруза на име помоћи пољопривредним произвођачима - узгајивачима млечних крава. Од те количине, сточари из југозападне Србије добили су укупно 2.024 тоне, највише из Нове Вароши.


- Помоћ је у овом делу добило 1.191 пољопривредно газдинство које се бави производњом млека. Одбијено је око 10 посто поднетих захтева јер нису испунили све услове предвиђене јавним позивом. Најчешће из разлога јер у 2021. нису остварили право на премију за млеко или имају у закупу пољопривредно земљиште у државној својини- каже директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе „Ужице“ Небојша Брзаковић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.