Муке мештана : Заборављени на Вранешком путу !

Стрмином изнад муслиманског гробља, од Мушине чесме ка Мукића јами

Стрмином изнад муслиманског гробља, од Мушине чесме ка Мукића јами

Мештане из градске улице Вранешки пут већ деценијама муче исте муке – сталне рестрикције воде, пут са рупама и џомбама у асфалту, као и проблеми са канализацијом, која се првом кишом излива и плави кућне прагове, али и мезарја у гробљу испод. И 2022. испратили су са горчином и осећајем да су грађани другог реда, али и са бригом да ће власт и даље остати глува на њихове вапаје.

Једна од најстаријих улица у Новој Вароши, са око 40 кућа, пење се стрмином изнад муслиманског гробља, од Мушине чесме ка Мукића јами. У њој се, кажу мештани, живи од усвајања општинског буџета до ребаланса, од ребаланса до завршног рачуна, па све у круг. Уз стално очекивања да ће и они коначно ући на листу приоритета.

-И тако пуних 16 година, од када смо почели да пишемо петиције и обијамо прагове општине и комуналног предузећа са молбом и захтевом да нам се коначно реше проблеми и омогуће основни услови за живот – кажу Аднан Паљевац и Неџад Фазлић, а њихову причу за „Варошке новине“ поврђују и остали житељи, међу којима је све више старих, болесних, слабо покретних.


Зближилила их заједничка мука - мештани на окупу  

Многима од њих, кажу, нема ко да пружи ни чашу воде, а камоли да им са оближње чесме узбрдо „вуче“ флаше и канте. Градска вода најчешће нестане петком и нема је до понедељка, а о режиму рестрикција, тврде, нико их не обавештава.

Сналазе се како знају и умеју, а да би се опстало на Вранешком путу морају се, кажу, научити многе вештине. Тако се дрва са два метра широког асфалта морају склонити у рекордном року како не би дошло до тоталног колапса, возачима треба рели искуство да би се спустили низ екстремно стрму улицу, а зими и каскадерска способност како се не би „отиснули“ низ гробље.

-Ни сами не знамо како нам кућама прилазе кола хитне помоћи и санитети. Не дај Боже да се нешто запали ватрогасци нам не би могли помоћи, а у широком луку би нас, да могу, најрадије заобилазили и поштари – причају мештани.

Како овде тврде, значајнијих радова у улици Вранешки пут није било од давне 1984. године. Пројекат о реконструкцији урађен је, иначе, пре 16 година и од тада се налази у фиокама надлежних општинских служби. Мештанима је у локалној управи недавно обећано да ће он ускоро претрпети ревизију и прилагодити се садашњим условима и стандардима. У овом насељу пристају на све, само да се крене од нуле. Како тврде, проблем неће правити ни Исламска заједница која је власник гробља, ако евентуално буде потребно проширење улице због изградње адекватних потпорних зидова, како би се спречило изливање канализације .

-На дужини улице од 300 метара, налазе се 43 шахте. Једна запуши, они очисте, у међувремену зачепи друга, па свака следећа и тако у недоглед - жале се мештани.

А Хајрија Рамадани у очају каже :

-Овде мира немамо ми живи, али што је још страшније немају га ни наши мртви. Фекалије су нам дошле до кућних прагова, али и до мезарја, што је у 21.веку испод сваког цивилизацијског нивоа.

Мира немају ни живи ни мртви, кажу Хајрија Рамадани и комшије

Становници Вранешке напомињу, ипак, да је недавно урађен један крак саобраћајнице у дужини од сто метара који се спаја са овом улицом и да су то урадиле садашње власти.

-Хвала им на томе и то нешто значи- кажу. - Да се за ових 16 година ишта радило, већ би смо живели као сав нормалан свет, а не овако, одсечени, занемарени, заборављени...

-Немамо ми ништа против села, и ја сам дете са села. Али, мислим да са правом негодујемо и питамо се када ћемо ми доћи на ред. По сеоским месним заједницама се граде путеви до штала и две, три куће, а овде, у центру града гацамо у блату и канализацији – додаје Драгана Мишевић. Она и њени сапатници у борби за воду, пут и канализацију наглашавају да у сваком злу има и по нешто добро – заједничка мука их је зближила и ујединила, помажу једни другима, пате и веселе се заједно, солидаришу, овде је главно правило улице да се не пита ко је које вере и социјалног статуса.


Асфалт je, кажу, мало дебљи од листа папира, па га лако носи кишница  

Ова улица је, како тврде нешто времешнији становници, од 80-тих до данас четири пута мењала назив.

-На крају јој дадоше име Вранешки пут, а нико не зна зашто и какве ми везе имамо са Вранешима. Зато ћемо паралелно са петицијом за изградњу улице, писати још једну. Да се улица зове Отписани. Тако се и осећамо – шаљиво, али уз дозу огоречености причају наши суграђани. 
* * *
ПРОЈЕКАТ НА РЕВИЗИЈИ :-Постојећи пројекат реконструкције Улице Вранешки пут је у процедури ревизије– каже заменик председника општине Бранко Бијелић.

Он за „Варошке новине“ истиче да је реч о инвестицији огромне вредности и да би мештани требало да буду што реалистичнији у својим захтевима. Додаје да се претходно морају решити и све недоумице око власничких односа са Исламском заједницом, али и да комуналци са специјализованим возилом ВОМА у последње време успешно решавају проблем излива канализације.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.