Дуална настава и у Новој Вароши - До дипломе кроз рад и праксу

Пеку занат у

Пеку занат у "Лимским ХЕ"

Ученици трећег разреда Средње школе – њих 24 са смера електричара и електромонтера мрежа и постројења, завршну годину школоваће се по дуалном моделу образовања. То значи да ће учити кроз рад и праксу и то у електранама „Потпећ“, „Кокин Брод“ и „Увац“ , које послују у систему „Дринско-Лимских ХЕ“. Ово је прво дуално одељење у Новој Вароши, формирано одлуком Министарства просвете, а на основу уговора који су потписале Средња школа Нова Варош и „Електропривреда Србије“, уз подршку Привредне коморе Србије.

-Ово је велики успех и за школу, и за 'Електропривреду' и за локалну заједницу у целини – сматра директорка Средње школе Бранка Ракоњац и наглашава : -Бенефити су вишеструки, школа на најбољи начин прати стратегију образовања у Србији у којој је модел дуала императив, пружа додатни мотив ђацима са подручја нововарошке општине да своје школовање наставе у завичају и овде остану јер кроз дуал имају много веће шансе за запослење, 'Електропривреда' да занови квалитетан и обучен кадар, а локална самоуправа да ублажи горуће проблеме незапослености и исељавања становништва, посебно младих.

Говорећи о предностима овог модела, Ракоњац каже да ђаци теорију уче у школи, а практична знања и вештине код послодавца, што је и одлична прилика да се први пут сретну са реалним радним окружењем. Посебно јер се у овом случају ради о најјачој компанији у земљи. Полазници ће три дана у седмици по највише шест сати похађати практичну наставу и „пећи занат“ код стручњака са лиценцом, у најсавременијем радном окружењу, а уз новчану надокнаду.

-'Електропривреда Србије' се уговором обавезала да ученицима обезбеди комплетну радну и заштитну опрему, што смо већ и урадили, затим топли оброк, превоз, да прођу обуку о заштити и безбедности на раду, као и да примају новчану надокнаду у износу од 70 процената од минималне цене рада утврђене у Републици Србији за сваки сат проведен на практичној настави – појашњава за „Варошке новине“ директор „Лимских ХЕ“ Предраг Шапоњић и истиче: -Највећи проблем са којим се српска привреда суочава, те тако и „Електропривреда“, јесте недостатак и одлив квалитетних кадрова и једини начин да останемо конкурентни са европском привредом јесте да по дуалном моделу занављамо кадар.

Саговорници „Варошких новина“ , иначе, подсећају да иницијативе о формирању дуалног одељења у граду на падинама Златара трају уназад неколико година, али да је корона помрсила конце на овом плану. Захвални су на ангажовању и разумевању надлежних у ресорном Министарству, посебно помоћници министра Габријели Грујић, као и руководству „Електропривреде Србије“, која је једна од 500 компанија која се од ове школске године укључила у модел дуалног образовања. На територији Републике се школовало или се још увек школује више од 10.000 ученика за неки од 65 дуалних образовних профила у 150 школа у педесетак градова и општина у Србији. Од преко 3.000 ученика који су завршили образовање кроз практичну наставу, око 50 одсто њих је већ запослено, а четвртина је своје прво радно место добила управо у компанијама у којима су похађали практичну наставу.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.