Војни лекари прегледали старије мештане планинских села

Војска Србије и Црвени крст на заједничком задатку

Војска Србије и Црвени крст на заједничком задатку

Медицинска екипа Војске Србије, припадника јединице стациониране на Муртеници, спровела је дводневну акцију превентивних здравствених прегледа становништва у неколико села на територији нововарошке општине. Акција је реализована у оквиру цивилно-војног пројекта „Војни лекар на селу“, а у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста.

Војни лекари су закуцали на врата 27 најугроженијих и најзабаченијих домаћинстава на подручју месних заједница Јасеново, Бела Река, Рутоши, Акмачићи, Негбина и Радоиња и прегледали близу 40 углавном старијих мештана ових села. Прегледи су обухватали мерење крвног притиска, шећера и крви, по потреби је рађен и ЕКГ-е и преглед срца, а лекари опште праксе при Војсци Србије делили су и поједине лекове из своје покретне апотеке.

-Здравствено стање готово свих прегледаних пацијената је углавном лоше. Они су због поприличне удаљености од најближе здравствене установе, застареле терапије, немаштине и немогућности да чешће посећују лекара, посебно специјалиста различитих профила, углавном запоставили своје здравље – оцењује др Урош Арсенијевић, који је на терену, осим лекарских прегледа, пацијентима давао и корисне савете и препоруке како да у будућности боље брину о свом здрављу.

Здравствено стање прегледаних углавном лоше

Учесници ове акције – припадници 126 бригаде из састава ратног ваздухопловства и против-ваздухопловне одбране истакли су да је она у потпуности испунила свој циљ.

-То је пружање здравствене помоћи старима, болеснима, непокретним и слабо покретним људима који живе у удаљеним и неприступачним селима и немају стални приступ здравственој заштити - кажу капетани Војске Србије Жељко Фодора и Милан Здравковић и наглашавају да је реализација цивилно-војног пројекта „Војни лекар на селу“, који се успешно спроводи на територији читаве Републике, још један доказ да Војска Србије својим грађанима помаже на многим пољима, а не само по питању одбране земље.

Чланови домаћинстава којима су припадници Војске Србије пружили здравствену помоћ у кућним условима, са благонаклоношћу су дочекали посету војног лекара, изражавајући захвалност, али и наду да ће их ускоро неким сличним поводом поново видети на свом кућном прагу.

-Одушевљени смо идејом и помоћи коју су нам припадници Војске указали. Ово је једна лепа и корисна акција, поготово јер се ради о болесним, старим и скоро заборављеним особама. Већина су хронични болесници који су притом запустили своје здравље, неки од нас су и одустали о лечења. Зато што немамо превоз, пута, пара, лекари-специјалисти далеко, некако се у сваком смислу осећамо да смо одсечени од света –каже Светлана Шипетић из Радоиње.

Да ова акција прође што успешније, побринула се и организација Црвеног крста у Новој Вароши. Њени активисти су на терену, у пратњи Војске Србије, делили пакете са основним животним намирницама и средствима за хигијену, обезбеђених из сопствених резерви за социјално најугроженије житеље златарског краја.

-Кроз реализацију пројекта ‘Војни лекар на селу’ успоставили смо одличну сарадњу са Војском Србије и договорили наставак сличних активности, пре свега организовање заједничке акције добровољног давалаштва крви – напомиње секретарка Општинске организације Црвеног крста Милена Јојевић.
* * *

Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.