У Новој Вароши почела вакцинација против сезонског грипа

Стигло 1.200 доза вакцине- Дом здравља

Стигло 1.200 доза вакцине- Дом здравља

Дом здравља у Новој Вароши добио је 1.200 доза четворовалентне вакцине против сезонског грипа –ВАКСИГРИП ТЕТРА произвођача Sanofi Pasteur, а интересовање за вакцинацију је велико.

-Већ првог дана подељено је око 300 доза. Сви заинтересовани грађани пре вакцинације треба да се јаве изабраном лекару који ће им након прегледа дати препоруке о вакцинацији - каже за „Варошке новине“ др Бранко Поповић, директор Дома здравља.

Завод за јавно здравље Ужице дистрибуирао је домовима здравља у Златиборском округу укупно 19.170 доза ових вакцина. Ариље је добило 1.300 доза, Бајина Башта 1.900, Косјерић 700, Нова Варош 1.200, Пожега 1.200, Прибој 1.100, Пријепоље 2. 000, Сјеница 800, Ужице 7.770 и Чајетина 1. 200 доза вакцине против сезонског грипа –ВАКСИГРИП ТЕТРА.

Према речима здравствених радника, вакцинација против сезонског грипа се препоручује : трудницама и лицима старијим од шест месеци живота са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система,метаболичким поремећајима (дијабетичари и гојазне особе), бубрежним обољењима, хроничним неуролошким поремећајима, ослабљеним имуним системом укључујући особе инфициране ХИВ вирусом и примаоцима трансплантата, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, лица старија од 65 година и чланови породица особа која су под повећаним ризиком а којима је контраиндиковано давање вакцине.

-Такође вакцинација против грипа препоручује се и лицима смештеним и запосленим у геронтолошким центрима социјално - здравственим установама, као и здравственим радницима. Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору. Једино правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације –кажу у Заводу за јавно здравље Ужице.
* * *
Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.