Три милиона за пројекте пољопривредних удружења

Помоћ општине добило 11 удружења

Помоћ општине добило 11 удружења

Општина Нова Варош ће путем конкурса са укупно 3.000.000 динара подржати рад 11 локалних удружења чија су примарна делатност пољопривреда и очување и неговање старих заната.

Надлежна општинска комисија за вредновање и рангирање пројеката пристиглих на овогодишни јавни позив локалне самоуправе, предложила је, а председник општине Радосав Васиљевић својим потписом верификовао коначну одлуку, да се највећи износ средстава од 620.000 динара усмери за рад односно пројекат Удружења јагодичастог воћа „Златни брег“.

Пројекат под називом „Пољопривреда“ Удружења грађана „Бријач“ које окупља противградне стрелце, биће суфинансиран са 600.000 динара, док ће Ловачко удружење „Козомор“ из општинске касе моћи да рачуна на помоћ од 500.000 динара (пројекат „Подизање конкурентности ловишта „Увац“ – наставак опремања ловачког дома у Божетићима“).

По 250.000 динара ће за своје пројектне активности од Општине добити Кинолошко друштво „Златар“ (за организацију традиционалне изложбе паса) и ХО „Стара Рашка“ (за манифестацију „Јавор 2022“).

Удружење произвођача златарског сира из Комарана ове године биће суфинансирано са 200.000 динара и то за пројекат „Порекло је гаранција квалитета“. За пројекат „Пастир у планини“ Удружења одгајивача оваца и коза „Китоња“ из Бистрице опредељено је 170.000 динара, а за активности Удружења спортског риболова „Златарски шаран“ 150.000 динара (пројекат „Сачувајмо Увачко језеро за будуће генерације).

Пројекат Удружења пчелара “Златарка Нова Варош” под називом “Медни лет”, Општина ће суфинансирати са 100.000 динара, а Удружења сточара “Увачка река млека” са 90.000 (за пројектну активност “Унапређење сточарства и прераде млека”).

“Промоција старих заната” назив је пројекта локалног Удружења грађана “Стари занати за ново доба” који ће се општинског буџета бити подржан са 70.000 динара.

-Путем јавних позива Општина већ годинама уназад подстиче пољопривреднике да се удружују, сарађују и активније ангажују да, уз помоћ стручних општинских служби, своје идеје преточе у пројекте и са њима аплицирају и на конкурсу локалне самоуправе, али и ресорних министарстава – каже заменик председника општине др Бранко Бјелић и додаје : Пољопривредни произвођаћи уједињени радом у удружењима се могу лакше изборити на тржишту и у крајњем остварити већи профит за своје газдинство.

Поред финансијске потпоре удружењима, локална самоуправа, иначе, пољопривредницима из локалног аграрног буџета, који је ове године увећан и износи 13, 4 милиона динара помаже и кроз бројне друге мере и програме. Како у субвенцијама за набавку опреме, механизације, квалитетних грла крупне стоке, вештачко осемењавање, улагања у инвестиције у пољопривреди, тако и кроз финансирање камата на аграрне банкарске кредите.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.