Код Основне школе градиће се градска котларница на био-масу

У оквиру друге фазе радова -

У оквиру друге фазе радова -"Нова" школа

Држава ће средствима у износу од 233 милиона динара финансирати изградњу котларнице на био-масу у Новој Вароши. Нова котларница радиће се у оквиру друге фазе реконструкције једине градске осмољетке, а осим школа, топлотном енергијом снабдеваће и значајан део објеката јавног сектора.

Представници Канцеларије за управљањем јавним улагањима Владе Србије и Општине Нова Варош потписали су уговор о реализацији овог значајног пројекта на пољу енергетске ефикасности односно заштите животне средине, а у оквиру “Програма за обнову и унапређење објеката у јавној својини у области образовања 2”.

-Пројектом је предвиђена изградња котларнице у згради нове ОШ”ЖИвко Љујић” , као и топловода и подстаница. Процедура јавних набавки и избора изођача радова започеће за неколико дана, одмах након усаглашавања документације – каже заменик председника општине Нова Варош др Бранко Бјелић и појашњава: - Ова котларница ће, осим Основне и Средње школе, топлотном енергијом снабдевати и спортску дворану, као и објекте Општине, Библиотеке и Завичајног одељења музеја. Проширењем капацитета биће омогућено да се на исти систем грејања прикључе и зграде Дома културе, некадашњег Инекса и Поште, управе Лимских-хидроелекрана и Полиције.

Новом котларницом газдоваће локално предузеће “Енергија Златар НВ” чији је оснивач локална самоуправа, а која у свом систему сада има укупно њих шест . Нова котларница ће заменити две које за сагоревање користе фосилна горива односно мазут и лож уље.

Иначе, челници општине су реализацију овог пројекта најављивали још у мају 2019.године када је држава одобрила пола милиона евра за комплетну реконструкцију градске Основне школе. Планове је омела корона, те је процес јавних набавки током 2020-те стопиран. Тема изградње котларнице је поново актуелизована приликом посете председника Србије Александра Вучића нововарошком крају у децембру прошле године. Тада је обећано да ће друга фаза реконструкције осмољетке односно изградња котларнице бити део богатог инвестиционог “пакета” укупно тешког близу 80 милијарди динара колико би држава у наредних две до три године требало да уложи у златарски крај.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.