Прошле године рођено 88 беба, умрло 325 житеља нововарошке општи

Више умрлих него рођених - Нова Варош

Више умрлих него рођених - Нова Варош

У златарском крају се већ годинама уназад више умире него што се чује плач беба. Тако је било и лане када је на свет дошло 88 новорођенчади (троје мање него у 2020), а упокојило се 325 житеља нововарошке општине (66 више него претпрошле године). Ако се “по јутру дан познаје”, тренд није охрабрујући ни у 2022. У прва два месеца ове године рођено је 14 беба, а умрло шестоструко више – 83. У локалној самоуправи се са “белом кугом” боре значајним финансијским издвајањима из општинске касе. Спроводе се различите мере и програми на пољу локалне популационе политике, али су ефекти улагања још увек слабо видљиви.

По полној структури беба рођених у прошлој години предњаче девојчице- њих је 47. На сеоском подручју рођено је мање беба – свега 42, а у граду 51. Најбројнија су прворођена деца (36), док је петорођених и шесторођених по једно. Највише беба (по 12) на свет је дошло у новембру и децембру.

Општина Нова Варош већ више од једне деценије уназад из општинског буџета троши поприлична средства за подстицај рађања. Годишњи буџет за новчане накнаде за новорођенчад и незапослене породиље у просеку премаши цифру од 25 милиона динара, што је знатно више него у односу на општине у окружењу и шире. Статистика, међутим, показује да је и то недовољан мотив за рађање односно да се зауставе негативни трендови због којих се Нова Варош и даље налази у групи од десетак општина у Србији са најнижом стопом наталитета.

Прошла година је са 88 беба, уз 2015-ту, по броју рођене деце у општини Нова Варош најнеповољнија у последњој деценији. Ситуација је нешто мало боља била од 2016.до 2019, али се укупна слика рађања поново почела погоршавати од претпрошле године. Тако се плач новорођенчади током 2016. зачуо у 111 домаћинстава, у наредне две године у по 100, током 2019.рођено је 107 беба, а годину касније 91.

Данијела Топаловић из општинске службе за бригу о породици и деци истиче да Општина последнњих година улаже огромне напоре и средства како би се ситуација на пољу рађања беба побољшала.

-Висина новчаних накнада за подстицај наталитета је дуплирана у односу на период од пре десетак година. Тако су рецимо, у 2019-тој новорођенчад и незапослене породиље из општинске касе у укупном износу добили више од 26.000.000 динара, а у на пример, у 2014-тој – 8,9 милиона динара – каже Топаловић и за “Варошке новине” наглашава :-Новчана накнада за прворођену бебу износи 100.000 динара, за друго дете 200.000, треће 300.000, ћетврто 400.000, а пето и свако наредно 500.000 динара.

Незапослене породиље за прво дете од ове године могу да рачунају на месечни новчани подстицај од 15.000 динара, друго 20.000, а треће и свако наредно по 25.000 динара. Из општинске касе се, иначе, у просеку за ову намену издваја више од шест милиона динара, а за накнаде новорођенчадима око 18.000.000.

У општинском руководству сматрају да пад наталитета јесте “омча око врата” и један од горућих проблема, који , иначе, није само спецификум наше средине већ готово читаве земље, али да се ефекти улагања не могу очекивати тако брзо.

-То је дугорочан процес који смо ми као локална самоуправа покренули међу првима у Србији. Сваке године за подстицај наталитета издвајамо од 23. до 26 милиона динара, а реализујемо и бројне друге пројекте како бисмо нашој деци обезбедили што боље услове за одрастање и срећније детињство – каже за наш лист председник општине Радосав Раде Васиљевић и истиче: -За локалну самоуправу јесте велика брига што се у последње две, три године родило мање од стотину беба. Али, по мом мишљењу то је још једна од последица епидемије изазване короном.

Први човек општине не слаже се, међутим, да досадашње мере нису дале резултате. –О томе сведочи податак да се рецимо 2010.у свега педесетак кућа чуо плач новорођенчади, а у 2016-тој на пример 111 девојчица и дечака. Ни овом статистиком нисмо задовољни јер годишње пуно више људи умре него што се роди, али постављам и себи и другима питање шта би се тек десило да као општина не издвајамо овако значајна средства за подстицај наталитета.

У нововарошкој опозицији за пад наталитета у великој мери криве владајућу коалицију.

-Озбиљнији програми на пољу подстицаја рађања беба донети су 2013.године када смо ми били на власти. Али, не са стратегијом да те мере буду краткорочна решења без видљивих ефеката - сматра шеф одборничке опозиционе партије “Опстанак” у локалном парламенту Димитрије Пауновић и за “Варошке новине” тврди : -Мере, међутим, нису проблем, већ неповерење грађана у локалну власт, која им не пружа чак ни наду да ће у будућности живети боље. Чињеница да власт не ради добро свој посао, дестимулише младе да оснивају породице и стварају потомство.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.