Вода из градског водовода задовољава критеријуме о квалитету

Исправна за пиће

Исправна за пиће

Вода из градског водовода у Новој Вароши је исправна и потпуно безбедна за пиће, одговарају у Комуналном предузећу на прозивке еколога. То потврђују и у Заводу за јавно здравље Ужице, као и у републичкој санитарној инспекцији где кажу да повремено има мањих одступања у квалитету али да се она брзо отклоне. Проблем су, међутим, јавне чесме, које већином нису за пиће.

Завод за јавно здравље Ужице, као овлашћена здравствена установа, у Новој Вароши три пута месечно обавља контролу исправности градске воде на Шапоњића врелу, Мухића јами и на постројењу код бившег РХ Центра „Златар“ у које се слива вода са Лакомице и Гачевог врела. Међу 163 узорака воде из градске мреже анализираних током прошле готово сваки пети је био неисправан, што је отприлике годишњи просек, али надлежни у Одељењу за санитарни надзор у Ужицу кажу да нема места за бригу. Најчешћи узрок неисправности су били повећана мутноћа и присуство аеробних мезофилних и колиформних бактерија. Од 15 узорака пречишћене и дезинфиковане воде анализираних у јануару ове године сви су били исправни са физичко- хемијског аспекта, док је свега један оцењен као микробиолошки неисправан, због присуства колиформних бактерија. 

- Вода из градског водовода је хигијенски исправна што показују резултати последњих физичко-хемијских и микробиолошких испитивања. Ни током 2021. године није донето ни једно решење о забрани испоруке воде за пиће, јер није постојао разлог за то. У том периоду у узорцима воде из мреже и на постројењима било је повремених одступања, али су на основу донетих решења недостаци брзо отклоњени након чега је вода била хигијенски исправна. Комунално предузеће '3. септембар' поседује решење од надлежног министарства о одређивању зона санитарне заштите изворишта за снадбевање водом за пиће и самим тим су изворишта у добром стању- каже за „Варошке новине“ др Снежана Тадић, начелница Одсека за санитарни надзор Министарства здравља у Ужицу.

На постројењу на Шапоњића врелу у Дражевићима, као и на оном недалеко од бившег РХ Центра на Златару, изворска вода се пречишћава и дезинфекује, док се на изворишту Мухића јама и Шопот обавља само дезинфекција воде, што знатно утиче на укупан број узорака у којима је забележена мутноћа. Завод за јавно здравље контролише воду у постројењима пре и после пречишћавања и дезинфекције, а узорци се узимају и из градске мреже. Резултати испитивања се благовремено достављају Комуналном предузећу, као званичном наручиоцу посла и санитарној инспекцији, која је једина овлашћена да донесе мере за побољшање квалитета воде, као и решење о њеној евентуалној забрани за пиће. Лане су узета и 72 узорка „сирове воде“ на анализу, а резултати су показали извесна одступања у квалитету.

-Тек након пречишћавања и дезинфекције вода се дистрибуира потрошачима, и као таква она треба да задовољи захтеве Правилника о хигијенској исправности воде за пиће. Бактериолошка и физичко- хемијска испитивања такозване 'сирове', односно непречишћене и недезинфиковане воде, значајна су због даљег технолошког поступка прераде воде али не и за саме потрошаче, за које је битан квалитет пречишћене и дезинфековане воде из водоводне мреже-  каже за наш лист др Оливера Јањић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Ужице

Нова Варош се снадбева са шест изворишта. У Комуналном предузећу кажу да се одступања од Правилника о квалитету јављају најчешће приликом већих падавина и отапања снега, као и у време рестрикција. Како појашњавају у Заводу за јавно здравље, квалитет воде која се испоручује потрошачима умногоме зависи и од стања саме водоводне мреже, а она је у Новој Вароши шупља као решето, па су и губици око 40 посто.

-Најкритичнија ситуација је у трећој и четвртој висинској зони, односно, на делу од Мушине чесме и Поточила до Ражишта и основне школе и на Браношевцу. Ту имамо највише кварова и губици су највећи, па су прошлог лета на снази биле вишедневне рестрикције, мада смо им често препумпавали воду са Шапоњића врела. Имамо и проблема због високог притиска у цевима, највише у Улици Ослободилаца, Никола Тесле, делу Махале и Петловца. Решење је у озбиљној реконструкцији водоводне мреже и укључењу нових изворишта, а колики је значај тога најбоље се види на примеру насеља у доњем делу града, која и поред смањеног дотока Црног и Шапоњића врела, нису током прошлогодишње суше остајали без воде- каже Сузана Шуљагић, директорка Комуналног предузећа "3. септембар".
 

(Опширније у новом броју "Варошких новина" који је у продаји)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.