Мале млекаре велика шанса за сточаре из планинских села

Одржива производња традиционалних производа

Одржива производња традиционалних производа

Производња – прерада млека у локалној млекари капацитета до 5.000 литара млека недељно, шанса је за фармере на брдско планинском подручју. Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде подстиче развој оваквих млекара тако што даје субвенције за њихову градњу и опремање.

Предности овакве млекаре јесте одржива производња традиционахлних производа. Постизање доброг квалитета уз поштовање одговарајућих мера, смањење трошкова транспорта и упосленост чланова породице или локалног удружења, односно задруге, као и постизање виших цена и препознатљивост на тржишту.

Услови које морају да задовоље ове млекаре доста су једноставнији него за млекаре које прерађују више од 5. 000 литара млека, што има велику предност када су у питању улагања како у објекат тако и у опрему.

У просторији за пријем сировог млека, уз временско разграничење и примену хигијенско санитарних мера могу се реализовати и пријем сировог млека, као и прерада млека у производе И њихово паковање, и прање опреме и прибора.. Млекара мора да има И расхладни простор за складиштење финалних производа (и према потреби и сировина и полупроизвода, али на одвојеном месту унутар коморе), као И најмање један улаз/излаз у млекару који се може користити за пријем млека, улаз запослених и отпремање готових производа. Уз то и гардеробу за пресвлачење запослених и тоилет.

Ако се пак пољопривредници одлуче да граде млекару у оквиру свог домаћинства то има низ предности., као што су коришћење других просторија у оквиру газдинства, могућност складиштења амбалаже, репроматеријала и хемијских средстава у просторима у близини млекаре, додатни простори потребни због специфичности технолошког поступка производње, производња сирева, простор за сољење сирева са могућношћу регулације температуре, просторија за зрење сирева, са могућношћу регулације температуре, простор за чишћење и прање сирева, производња киселог млека и киселе павлаке, комора за ферментацију и хлађење производа, производња паприке у павлаци, издвојени простор за припрему и складиштење паприка.

Све горе наведено везано за прераду млека у млалим млекарама до 5.000 литра недељно јесу мотив да се наши пољопривредници определе за овакав вид прераде млека и што је још битно да сви они који предају млеко оваквој млекари имају право на премију по литири млека а која је сада 10 динара.

Саветодавац: Небојша Ђурић, ПССС Ужице

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.