Вртић у Акмачићима у реновираним просторијама

Бољи услови, срећније детињство - нови дечји кутак у ОШ

Бољи услови, срећније детињство - нови дечји кутак у ОШ "Момир Пуцаревић"

Након недавне адаптације три просторије у Предшколској установи у Новој Вароши, ново рухо добило је и издвојено одељење Вртића у Акмачићима. Комплетно уређење коштало је укупно 6.000.000 динара, а средства су обезбеђена из кредита Светске банке. Инвестиција је реализована у оквиру пројекта под називом „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који спроводи Министарство просвете у партнерству са Фондацијом „Новак Ђоковић“.

Новоуређени кутак за учење и игру малишана смештен је у згради акмачићке осмољетке. Мешовито одељење, које тренутно броји 11 полазника узраста од три године до поласка у школу, почело је са радом, иначе, у септембру 2019.али у не баш задовољавајућим условима. У њему деца сваког радног дана бесплатно похађају четворочасовни предшколски и програм раног развоја и васпитања. Учионица је недавно претрпела потпуну адаптацију простора, набављен је нови намештај, а радна просторија обогаћена је и бројним дидактичким средствима и играчкама.

Просторије по савременим стандардима - директорка Вртића Дана Гудурић

-Просторија је опремљена по савременим стандардима и у складу са новим основама програма образовања и васпитања који се у нашој установи примењује од септембра прошле године – каже новоизабрана директорка Предшколске установе „Паша и Наташа“ Дана Гудурић и за „Варошке новине“ појашњава : -Нова стандардизација значи да предшколско образовање и васпитање може променити живот детета и то кроз примену најсавременијих програма, као и подстицајнијег, креативнијег и инспиративнијег окружења за дечји раст, развој и учење.

Директорка Вртића додаје и да је у фокусу новог програмског опредељења на овом пољу истраживање и дететово самостално закључивање. А реновирани кутак у Акмачићима свакако ће бити стимулативнији у том смислу, и допринеће да се и на сеоском подручју унапреди квалитет и већа доступност савремених програма раног развоја и васпитања, оцењује директорка Гудурић.

Општина Нова Варош је адаптацију учионице помогла са око 500.000 динара.

-За развој локалне заједнице је важно што смо сви заједно препознали значај формирања односно опремања једног оваквог кутка и у сеоској средини, јер малишани са села заслужују да им се обезбеде исти или бар слични услови за квалитетан развој и образовање баш као и њиховим вршњацима у граду – истиче председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић који је пре неколико дана, заједно са замеником др Бранком Бјелићем, посетио новоопремљену учионицу у Акмачићима. Он је подсетио да је улагање у ово одељење само један од корака који сведоче о значајном инвестирању Општине и државе у локално образовање.

–Само из општинског буџета се годишње издваја више од 100 милиона динара за школство. Како у инфраструкуру, тако и у бројне друге пројекте и активности у овој области. Финансирамо и превоз ученика и ђака пешака од кућног прага до школа и назад, дарујемо малишане за новогодишње и божићне празнике, уређујемо терене и дворишта, помажермо деци чији су родитељи слабијег материјалног стања, а све са циљем да њихово детињство и одрастање буде што срећније и квалитетније- дадаје председник Васиљевић.

Мешовиту групу полазника Вртића у Акмачићима обишла је и просветна саветница при Школској управи Ужице Драгица Јокић, која је том приликом указала на значај раног развоја и образовања, док је директор ОШ”Момир Пуцаревић” Раде Татовић изразио задовољство што управо под сводом ове образовне установе мешовита група полазника Вртића стиче своја прва знања и вештине.

-Сви заједно смо на истом задатку – да нам садашње и будуће генерације буду што срећније и образованије, рад и услови у васпитно-образовним установама квалитетнији, а живот у селу лакши и бољи – наглашава директор Татовић.

Нововарошка Предшколска установа , иначе, броји укупно 314 полазника, од којих је свега њих 34 са сеоског подручја.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.