Због сметова ванредна ситуација у четири месне заједнице

Возе и трактори су често немоћни - зимус у Јасенову

Возе и трактори су често немоћни - зимус у Јасенову

Снег који је почео протеклог викенда опет је завејао планинске засеоке, па је на територији месних заједница Божетићи, Јасеново, Негбина и Бела Река проглашена ванредна ситуација. Одлуку је првог дана марта донео Штаб за ванредне ситуације општине Нова Варош како би што пре могла да се ангажује тешка механизација.

За два дана у нижим пределима пало је око 20 центиметара новог снега, а у планинама где има још доста и старог, знатно више. Надлежни кажу да је у завејаним засеоцима много старих и болесних који чекају на лекарску помоћ.

-Проблем прави јак ветар који на превојима и усецима прави велике сметове. Возе и трактори са ножевима су немоћни па је потребно што пре ангажовати скипове и другу тешку механизацију. Стари уговори са извођачима су истекли, а немамо времена да чекамо нове јавне набавке- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

До засеока Равни тор на Муртеници, на 1.300 метара надморске висине, коначно је јуче касно по подне пробијен пут после тродневне снежне блокаде. Од Страже у Белој Реци до Михајловића и Спасојевића је скоро четири километра, а сметови су на појединим деоницама високи и преко два метра.

-Није било лако. Комшија Ненад Виторовић заглавио се са трактором од 90 'коња' у сметове, и једва смо га извукли са чекрцима закаченим за дрво. Ипак је успео да се некако пробије до села, па се путем пуним успона, сада може теренским возилима. Овде је од викенда пало скоро пола метра снега- каже Десимир Спасојевић из засеока Равни тор.

У деловима општине где је мање снега, мештани путеве углавном чисте сами. Одлуком Општинског штаба за ванредне ситуације њима следује пет литара нафте по очишћењом километру.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.