Зидине спортског центра препројектоване у стамбено насеље

У три целине градиће се 31 стамбени објекат

У три целине градиће се 31 стамбени објекат

Уколико све буде текло према плану, зидине несуђеног спортског центра на Браношевцу ускоро ће бити само прошлост. На месту ругла по коме многи путници магистралом памте наш град, нићи ће ново, модерно стамбено насеље са спратним кућама, које ће заинтересовани моћи да купе по повољним ценама.

Комплекс који је планиран на парцели површине око 1,2 хектара, имаће 31 стамбени објекат. Све куће имаће приземље, спрат и поткровље, а идејно решење насеља које ће тек добити име, урадио је „Енергопројект“. План је на седници Скупштине општине крајем децембра први пут представљен одборницима и јавности.

-Након што стигне комплетан пројекат, Општинска управа издаће грађевинску дозволу, а одмах након тога крећемо са рушењем зидина и припремом терена за планиране радове. Разговарамо и са потенцијалним инвеститорима, а од њиховог исхода зависи када ће бити расписан тендер за извођача радова- каже за “Варошке новине” Бранко Бјелић, заменик председника општине Нова Варош.


Три типа кућа, приближно исте квадратуре - идејни пројекат

Пројектована су три различита типа стамбених јединица, укупне бруто површине 7.190 квадрата. Куће ће бити подигнуте у низу, дуж улица које ће пресецати насеље и свака ће имати мање двориште.Највећа стамбена целина (такозвани „Тип А“) имаће 19 кућа, свака у основи 120 квадрата и 242 квадрата бруто површине. Преосталих 12 кућа, распоређене у две стамбене јединице, имаће нешто мању квадратуру. У другој по величини стамбеној јединици („Тип Б“) пројекат предвиђа градњу осам кућа, које ће имати у основи 115 квадрата, и бруто површину од 230 квадрата, док ће четири најмање куће („Тип Ц“), у основи такође имати 115 квадрата, али им је бруто површина 185 квадратних метара.

-Будући инвеститор ће стамбено насеље подићи о свом трошку, поштујући пројекат. Видећемо да бесплатно добије грађевинско земљиште , а да на име тога смањи продајну цену квадрата на износ који би био прихватљив за већину грађана. Намера нам није да општина од овог посла оствари профит. Изградњом стамбеног насеља коначно би се уредила једна од најатрактивнијих локација, која је због стања у коме се деценијама налази срамота за град- каже Бјелић.

До сада је било неколико покушаја да се уреди овај простор на коме су пре пола века изливени темељи несуђеног спортског центра, али су сви плнови брзо пали у воду. Због тога су многи и нову идеју дочекали са неверицом. У Општинској управи су, међутим, уверени да план о изградњи стамбеног насеља има будућност.

-За куповину кућа чија се градња планира има заинтересовних. Зову готово свакодневно, интересују се за цену квадрата и услове. Надамо се ускоро и инвестирору, како би изграња могла да почне што пре- каже Бјелић.

Свака кућа имаће мање двориште - идејни пројекат

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.