Први лабудови на Радоињском језеру

Лабудови на најмањој од три хидоакумулације у кањону Увца

Лабудови на најмањој од три хидоакумулације у кањону Увца

Пар лабудова, белих као снег, усликан је ових дана на Радоињском језеру код Нове Вароши. Заљубљеници у ову, најмању од три хидроакумулације у кањону Увца, кажу да их ранијих година нису виђали, што потврђују и ренџери у Резервату.

Први снимак лабудова направљен је на Крстовдан. Радоињско језеро током зиме походе малобројни, а они који су 18. јанура намерно или случајно изашли на воду, кажу да је призор био готово нестваран.

-Уживање је било гледати их. Лабудови се у Србији најчешће могу видети на Сави и Дунаву и њиховим притокама, и колико се зна, ово је први пут да су виђени у кањону Увца. Упркос снегу и мразу Радоињско језеро није заледило, што их је можда привукло да сврате на пропутовању - каже Дарко Ћировић из Специјалног резервата природе „Увац“.

Увачки кањон са Увачким, Златарским и Радоињским језером, повремено је или стално станиште за више од 200 врста птица међу којима је свакако најпознатији белоглави суп, ретка врста орла лешинара. Присуство лабудова овде пре није забележено.

-Чувар природе Стево Радовановић је овај пар лабудова први пут приметио око Нове године. Углавном бораве у кањону, на делу језера према Ужичком мосту, где су због све већег броја гнездећих парова белоглавог супа забрањени посета и пловидба, осим за чамце Резервата. На срећу мало су се ослободили, па смо искористили прилику и сликали их- каже Ћировић.

(Фотографије: Дарко Ћировић)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.