У 2021. мање корисника социјалних давања него у претходној

Нова Варош - на евиденцији Центра око 2.200 становника општине

Нова Варош - на евиденцији Центра око 2.200 становника општине

У 2021. бележе се нешто мање потребе грађана за материјалним давањима него у прошлој години када је корона криза у Новој Вароши , осим у епидемиолошком, узела данак и у економском погледу. На евиденцији Општинског центра за социјални рад  тако се током прошле године нашло око 2.200 становника ове општине (450 мање него годину пре, а стотинак више у односу на 2019.), који су примили неки од видова социјалне помоћи и користили услуге из области породично - правне заштите.

Према подацима Центра за социјални рад од јануара до средине децембра прошле године, број корисника социјалне помоћи знатно је нижи него предходне, али у овој установи напомињу да је 2020. година, ипак, због короне била ванредна и да су потребе грађана биле веће од уобичајених.Током 2021. су 133 породице (или око 300 лица) користиле новчану социјалну накнаду која се исплаћује из републичког буџета. Ови подаци су на нивоу оних из 2019.године. Додатак за негу и помоћ другог лица примило је 160 Нововарошана.

Јелена Лековић, директорка Центра за социјални рад 

Позитивно је решено 1.700 захтева за једнократну новчану подршку, а за њихову реализацију утрошено је укупно 9.600.000 динара из општинског буџета.

-Због повећања цена основних животних намирница, за 150 најугроженијих породица додатно смо обезбедили по 4.000 динара једнократне новчане помоћи – каже Јелена Лековић, директорка Општинског центра за социјални рад и појашњава да се средствима из општинске касе материјално најугроженијим грађанима помагало у куповини лекова, огрева, основних животних намирница, у трошковима ученичког интернатског и домског смештаја, набавку уџбеника, новогодишњих пакетића и слично.

Иначе, старосна структура корисника материјалне помоћи и породично-правне заштите се у нововарошком крају готово и не мења већ годинама уназад. На евиденцији Центра за социјални рад су најбројнија одрасла лица, следе стари, па млади и деца млађа од 12 година. Нешто мало више корисника регистровано је на сеоском подручју, као и припадница женског пола. На списку ове установе налази се и близу 200 инвалидних лица, од којих је готово половина са вишеструким хендикепом.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.