Прошле године евидентирано 36 жртава породичног насиља

Број жртава у паду (Фото, илустрација)

Број жртава у паду (Фото, илустрација)

Tоком прошле године у Центру за социјални рад у Новој Вароши евидентирано је 36 жртава породичног насиља, што је готово дупло мање него годину пре.

-За разлику од пре три године када је у експанзији било и породично и малолетничко насиље, у 2021.се ситуација на овом пољу стабилизовала. То потвђује и статистика – у 2019-тој евидентирано је 79 случајева породичног насиља, 2020. године 51, а прошле 36, у којој смо имали и двадесетак малолетника са проблемима у понашању односно сукобу са законом. И та бројка је за трећину нижа него у претходне две године –каже за „Варошке новине“ директорка општинског Центра за социјални рад Јелена Лековић .

-И даље је највише пријава за партнерско насиље у којем су жртве жене. Готово све оне су у породичном дому, осим психичког, трпеле и физичко насиље. Прошле године, за разлику од неког ранијег периода, није забележено насиље над старим лицима, а ни директно над децом. Деца, ипак, у дисфункционалним породицама индиректно трпе насиље и злостављање. Оно спада у најтеже облике трауматског искуства са често трајним последицама на развој детета, нарочито када је реч о његовом емоционалном сазревању- појашњава директорка Лековић.

Директорка Јелена Лековић сматра и да Закон у спречавању насиља у породици, који је почео да се примењује средином 2017.године, тек сада даје значајније ефекте. Његове најзначајније тековине су, како наглашава директорка локалног Центра за социјални рад, две мере : чвршћа копча надлежних инстутуција која подразумева њихову ефикаснију и бољу сарадњу у циљу спречавања насиља, као и удаљење насилника из породице одмах по учињеном насилничком делу и забрана приласка жртви у највећем броју случајева на најмање 30 дана. Иначе, како се не би поновила црна статистика из 2019,године по питању вршњачког односно малолетничког насиља, надлежни из Центра у последњих годину дана присуствују заједничким родитељским састанцима,где се сви проблеми у овој области одмах таргетирају и прослеђују на даље поступање свих институција у ланцу.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.