Документарац средњошколаца из Нове Вароши међу најбољим у Србији

Учесници пројекта са школским педагогом

Учесници пројекта са школским педагогом

Кратки документарац под називом „Ожиљак“, који је осмислила и урадила група нововарошких средњошколаца предвођена матуранткињом Емилијом Дулановић, увршен је међу осам најбољих видео радова на традиционалном конкурсу и онлајн изложби „Путујући школски биоскоп Слободне зоне јуниор“. Видео је за само пар дана од  појављивања на друштвеним мрежама забележио готово 7.000 прегледа, док су остали видео-радови који су пристигли на конкурс из целе Србије, у исто време имали до пар стотина прегледа.

У свом четвороминутном видео запису десетак ученика овдашње Средње школе из различитих углова третира тему насиља над женама, али са једном поруком- да се не сме трпети и да га треба одмах пријавити. На питање зашто се баш ова друштвена појава односно тема нашла у фокусу њиховог видео рада, млади одговарају – јер мучним сценама психичког или физичког насиља над својим вршњакињама и нешто старијим девојкама готово свакодневно присуствују у свом окружењу. Најчешће на улици, кафићима, дискотекама...

Ови млади људи кажу да им се тема сама наметнула јер је насиље над нежнијим полом све учесталија појава и у нашем граду, али да се оно из њима непознатог разлога игнорише и прећуткује, иако је у неким ситуацијама и више него очигледно. Намера креатора и протагониста у филму била је да пруже свој допринос у подизању свести о томе колико ментално и физичко насиље може да штети развоју једне младе личности.

-Наша главна порука јесте да жене не треба да трпе насиље и да никаква љубав не оправдава да се оно толерише. Помоћ је свуда око нас и жена или девојка је увек могу добити, чак и од случајног пролазника. Порука је и да нису саме и да увек могу добити заштиту ако је потраже – каже за „Варошке новине“ креаторка и редитељка филма Емилија Дулановић и истиче: -Ни повишен тон, ни макар један ударац, на коме се насилник никад не зауставља, није оправдање за насиље. Додир без дозволе, ништа ван онога што девојци не прија и што не жели, није оравдање. И најважније од свега, ништа од тога није љубав како многи називају. Насиље се не сме романтизовати, насиље се треба спречити.

Педагошкиња у Средњој школи Стана Цупара је у великом мери заслужна у реализацији овог, као и бројних других пројеката у сегменту омладинског активизма.Који је, међутим, како тврди, све слабији, а ђаци све мање заинтересовани да својим идејама и иницијативама допринесу „таргетирању“ проблема у локалној заједници. Школа се труди да их мотивише кроз активан рад ученичког парламента, као и учешћем на овом и сличним конкурсима.

-Одлично је то што је група ових средњошколаца препознала колико је овај проблем велики, а његово бар ублажавање значајно. Што су уз велики труд и залагање, кроз кратку видео форму, покушали да проблем сагледају на прави начин, али је запањујуће што су тако често сведоци насиља у свом окружењу. То је и мене као педагога фрапирало, поготово њихове трвдње да је то забрањена тема. О којој се ћути због предрасуда, страха од осуде, социјалних баријера односно разлика и многих других разлога – истиче Цупара.

Како истичу тврорци „Ожиљка“ – Емилија Дулановић, Аурора Вејсиловић, Благота Секулић, Неира Чичић, Тамара Рабреновић, Милица Марјановић, Александра Обућина, Вања Кутлешић и Марко Вићовић, у изради видео записа највише им је помогао фотограф Мирко Ковачевић, који је снимао бесплатно, а захвалност дугују и појединим угоститељским објектима у којима су снимани поједини кадрови филма.

Документарац "Ожиљак" можете погледати ОВДЕ

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.