Министарство просвете поклонило рачунаре сеоским школама

Кабинет информатике у основној школи  у Радоињи

Кабинет информатике у основној школи у Радоињи

Министарство просвете, науке и технолошког развоја поклонило је недавно сеоским школама на територији нововарошке општине укупно 28 рачунара и четири штампача. Највећи део ове савремене рачунарске опреме додељен је ОШ ”Гојко Друловић” у Радоињи (18 компјутера и три штампача), док је преостала донација опредељена за осмољетке у Акмаћићима (6) и Јасенову (4).

У радоињској Основној школи процењују да је опрема вредна око 700.000 динара, и да ће у значајној мери допринети информатичкој писмености њених ђака.

-Са 12 рачунара употпунићемо иначе добро опремљени информатички кабинет при матичној школи, док ћемо четири односно два компјутера распоредити у издвојеним одељенима у Негбини и Кокином Броду – каже директорка школе Ивана Ђајић и за “Варошке новине” појашњава да је у овој образовној установи већ у употреби близу 50 рачунара и лап-топова.

–Ових дана ћемо завршити и комплетно опремање такозване специјализоване учионице, у којој ће ђаци, осим стручне педагошко-психолошке подршке и кутка за одржавање едукативних радионица, моћи да користе и четири до пет нових компјутера. Циљ је да у паузама између наставних активности, или док чекају превоз, могу да на рачунарима припреме своје презентације или увежбавању технике и стечена знања у овој области – најављује директорка Ђајић.

Овом донацијом радоињска осмољетка, како каже професор информатике Иван Младеновић, наставља да иде у корак са технолошким развојем.

-Опрема је врло солидног квалитета, довољна за потребе ученика основних школа. Ђаци сада могу да прате неке нове наставне садржаје на пољу информатике, технике и технологије. Посебно програме из оффице пакета – sketchUp, inkscape, gimp – појашњава професор Младеновић, који, међутим, указује на све видљивији проблем : -Већина ученика код куће нема рачунар. Јер сматрају да све могу да обављају путем мобилних телефона. То је погрешно и сматрам да у технолошком смислу са оваквим навикама, ипак, назадују. Оно што држава на том плану може да уради јесте да један део донација усмери и у овом правцу, као и да за све ђаке обезбеди бесплатан интернет. Наравно само за садржаје који имају за циљ подизање нивоа њихове дигиталне писмености и стицању нових знања и вештина у области информатике.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.