Централна туристичка зона добија нову пешачку стазу и брвнаре

Ниче нова еко стаза - Бранко Пуцаревић

Ниче нова еко стаза - Бранко Пуцаревић

Централна туристичка зона на Златару требало би да до пролећа добије сасвим ново рухо. И то захваљујући заједничким напорима државе и локалне самоуправе које ће у уређење центра овдашње планинске „лепотице“ и изградњу пешачке стазе са типским објектима и пратећим мобилијаром инвестирати око 12,5 милиона динара.

-Пројекат је путем конкурса са 8.000.000 динара финансијски подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, док ће остатак новца неопходног за његову реализацију бити обезбеђен из општинске касе – појашњава за „Варошке новине“ заменик председника општине др Бранко Бјелић

Ових дана расписан тендер за избор извођача радова, а који подразумевају изградњу шест типских, амбијенталних брвнара намењених закупницима. Брвнаре су димензије пет са четири, и служиће за потребе промоције и продаје аутохтоних златарских производа, рукотворина, сувенира... Објекти ће бити смештени у непосредној близини спортских терена у оквиру хотелског комлекса „Панораме“, простору који је сада зарастао шибљем и ниским растињем.

Типске брвнаре од црног бора - из тендерске документације

Пројектом је на овој локацији предвиђена и изградња, односно, асфалтирање око 331 метар дуге пешачке стазе са модерном расветом и пратећим мобилијаром.

-Ово је прва фаза уређења централне туристичке зоне. Следеће године планирамо изградњу нових објеката и постављање других мобилијара, а све са циљем како бисмо, уз уређење бројних видиковаца и стаза, обогатили ванпасионску понуду и проширили лепезу садржаја – најављује директор Туристичке организације „Златар“ Бранко Пуцаревић, уз напомену да ова установа, у сарадњи са партнерима из цивилног сектора тренутно спроводи још два пројекта – „Златовање“ и „Детокс програм на Златару“.

У том смислу у овдашњој Туристичкој организацији  и Општинској управи велике наде полажу и у пројекат уређења трим стазе, односно, својеврсног еко парка, на делу испод терена за мале спортове према раскрсници ка бившем Рехабилитационом центру.

Земљиште на овој локацији је, иначе, подложно водној ерозији, одронима и појави клизишта, те ће, како би се спречила његова даља деградација, у оквиру пројекат бајпре бити сприведене опсежне педо-мелиоративне мере. У Општини додају и да то подразумева постављање заштитних мрежа за обалоутврде, прокопавање канала и пропуста, крчење шибља и заосталих пањева... Оголели делови парцеле биће затрављени и пошумљени, а стаза обележена путоказима. Дуж стазе биће постављени и елементи за вежбање и рекреацију, као и осветљени билборд са планом стазе и програмом препрека. Вредност пројекта је 4.000.000 динара, а финансирају га већински Министарство екологије и Општина средсвима од 807.000 динара.

-У току је и измена плана генералне регулације за туристичку зону Златар, што ће омогућити изградњу нових садржаја. Посебан акценат ставићемо на уређење јавних површина, потом на изградњу нових паркинг места, као и за обезбеђивање паркинг простора за квадове и друга теренска возила – додаје заменик председника општине Бранко Бјелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.