За „Уређење стазе на Златару“ од државе три милиона динара

Потписивање уговора: Министарка Ирена Вујовић и председник општине Радосав Васиљевић

Потписивање уговора: Министарка Ирена Вујовић и председник општине Радосав Васиљевић

Министарство заштите животне средине Србије одобрило је 20,2 милиона динара за пројекте очувања и заштите земљишта као природног ресурса у Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши, а министарка Ирена Вујовић потписала је уговора о суфинансирању са председницима ове три општине, Владимиром Бабићем, Лазаром Рвовићем и Радосавом Васиљевићем.

Пројекти обухватају чишћење и нивелацију терена, заштиту од ерозије и клизишта, уређење хумусом и травом, пошумљавање и изградњу еко паркова.

-Добијена средства биће коришћена за заштиту земљишта у зони ушћа реке Увац у реку Лим, затим на Златару и у Пријепољу. Рок за реализацију ових пројеката је крај новембра, а циљ нам је да се на месту девастираног простора и ерозивног земљишта направе еко паркови или други зелени кутак који ће грађани моћи да користе- рекла је министарка Ирена Вујовић.

Захваљујући помоћи министарства од 3,23 милиона динара у Новој Вароши ће бити реализован пројекат „Уређење стазе на Златару“, на делу испод терена за мале спортова код хотела „Панорама“ према раскрсници за Центар „Златар“. Након санације парцеле којом је пролазио стари пут, овде ће на око 3,47 хектара бити изграђен својеврсни еко парк са трим-стазом која ће употпунити туристичку понуду.

Земљиште је на овом делу подложно водној ерозији, одронима и појави клизишта, па ће како би се спречила његова даља деградација у у оквиру пројекта најпре бити спроведене опсежне педо – мелиоративне мере. Како кажу у локалној самоуправи, то подразумева постављање заштитних мрежа за обалоутврде, прокопавање канала за процесање бујичних токова, прокопавање пропуста за одвођење вишкова воде са парцеле, крчење шибља и заосталих пањева.

-Оголели делови парцеле биће затравњени и пошумљени, а стаза обележена путоказима. На стази ће бити постављени и елеменити за вежбање као што су пањеви, паралелни балвани, препоне, косе греде, разбој, вратило. Такође, биће постављен и осветљени билборд са планом стазе и планом препрека. Укупна вредност пројекта је 4,03 милиона динара, од чега је 807 хиљада динара учешће општине –појашњавају у Општинској управи.

У Министарству заштите животне средине кажу да ово није први конкурс на којем су ове три општине добиле средства државе.

-До сада смо у овом крају суфинансирали пројекте којима је циљ смањење аерозагађења, тако што смо мењали дотрајале котларнице, пошумљавали смо и тек ћемо пошумљавати од јесени кад крене сезона. Затворили смо и санирали несанитарну депонију 'Стањевине' код Пријепоља, вишедеценијски проблем овог краја, а сада је на реду прибојска депонија, коју ћемо санирати кад завршимо изградњу трансфер станице у Новој Вароши- рекла је министарка Ирена Вујовић.

* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.