Раде Васиљевић : Еколошки пројекти у врху приоритета!

Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош

Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош

Улагање у област екологије, путне инфраструктуре и туризма обележиће овогодишњу грађевинску сезону. Реч је о капиталним пројектима које ће највећим делом или готово у целости финасирати држава – истиче председник општине Радосав - Раде Васиљевић, најављујући амбициозне планове локалне самоуправе на пољу инвестиција током предстојеће грађевинске сезоне.

Председник за „Варошке новине“ најављује највише инвестирања у пројекте на пољу екологије. Према његових речима, Општина ће само из ресора Министарства заштите средине повући средства од око 5.000.000 евра.

-Осим изградње трансфер станице за комунални отпад, очекује нас и реализација круцијалног пројекта изградње постројења за пречишћавање површинских и отпадних вода, који је вредан близу четири милиона евра. Сваки дан очекујемо и почетак радова на изградњи канализационе мреже у другој туристичкој зони Златара, за које је Министарство привреде издвојило средства од близу 43 млиона динара, а Општина 8.600.000 – каже председник Васиљевић и појашњава да ће се фекална канализациона мрежа, дуга 1.951 метар, градити на потесу Златар-крак Брдо-Дрмановићи. Реч је великом подручју на којем се налазе бројне викендице, туристички, угоститељски, стамбени и привредни објекти.

–Са ових неколико пројеката испуњавамо и обећање грађанима да ћемо се ове године фокусирати на заштиту животне средине и валоризацију природних ресурса којима обилује златарски крај – напомиње Васиљевић.

Унапређење инфраструктуре у области туризма такође се налази међу приоритетима. Завршетак радова на стадиону на Златару, који се очекује најкасније за два месеца, као и пар пројеката који се односе на комплетно уређење центра туристичке зоне на Брду, проширења „лепезе“ садржаја и ванпасионске понуде, као и унапређења спортске инфраструктуре, биће примарни током ове грађевинске сезоне.

–На конкурсима Министарства туризма кандидовали смо четири, пет пројеката вредних више од 40 милиона динара – појашњава председник општине и истиче : -Ми смо, иначе, готово сва министарства преплавили пројектима, и за све њих смо унапред обезбедили средства у општинском буџету. Ућешће Општине је услов да ти програми добију „зелено светло“ на јавним позивима. А ми смо домаћинска општина која никад више пара није имала у локалној каси.


Километар пута према Златару, радови при крају

Паре нису проблем, али извођачи радова на модернизацији путне мреже могу да буду, као и протекле две године, додаје први човек Општине. Он истиче да је из општинске касе за локалне саобраћајнице опредељено око 40.000.000 динара, а не искључује ни могућност да ће та цифра евентуалним ребалансом бити и увећана.

–Због лоших временских услова, короне, болести путара и других разлога од лане је остало нереализованих 12 путних праваца по селима, које ћемо урадити током овог лета и јесени. Ускоро ћемо изаћи са детаљним плановима асфалтирања, односно, расписати јавне позиве – каже председник општине Васиљевић.

Као најважнију инвестицију у области путне инфраструктуре он , ипак, издваја изградњу километар дугог пута ка Златару, коју држава финансира са близу милион евра.

–Обећање извођача „Путева Ужице“ је да ће ова најмодернија саобраћајница у нововарошком крају и шире бити пуштена у функцију почетком јуна- наглашава председник Васиљевић и истиче да се, чим временске прилике буду дозволиле, очекује и наставак радова на изградњи водоводног система у Божетићима. Новац за ову другу фазу посла, у укупном износу од 50 милиона динара, обезбедиће Министарство пољопривреде и локална самоуправа.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.