Потписан уговор о суфинансирању плутајућих брана на Лиму

Министарка Ирена Вујовић и председник општине Радосав Васиљевић

Министарка Ирена Вујовић и председник општине Радосав Васиљевић

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са председницима општина Прибој, Пријепоље и Нова Варош, Лазаром Рвовићем, Владимиром Бабићем и Радосавом Васиљевићем уговоре о суфинансирању изградње плутајућих брана за прикупљање отпада на Лиму, како би се спречила еколошка катастрова која прети Потпећком језеру. Министарство је путем јавног конкурса обезбедило 70 милиона динара, док ће три општине за реализацију пројекта обезбедити укупно 16 милиона динара.

Како се очекује радови би требали да почну у јуну, док ће три плутајуће преграде за прикупљање амбалажног и осталих врста отпада бити стављене у функлцију најкасније почетком септембра ове године. Прибој је добио 36, Нова Варош 19 и Пријепоље 15 милиона динара за постављање плутајућих брана на свом делу Лима. Нова Варош ће своју поставити код железниче станице у Бистрици.

-Ово је део наших обећања која смо дали после еколошке катастрофе на Потпећком језеру када смо обећали да ћемо уложити и напоре и средства да такве еколошке кастастофе у перспективи спречимо. Уговором који смо потписали општине ће морати да раде на уклањању тог отпада који плута реком и за тај посао ће ангажовати општинска јавна предузећа - рекла је након потписивања уговора министарка Ирена Вујовић.

Три плутајуће речне преграде, кажу надлежни, спречиће да се понове ружне слике с почетка ове године када се код бране хидроелектарне „Потпећ“ на Потпећком језеру наталожило више од 10.000 кубика разног отпада који је Лим покупио са бројних дивљих депонија у горњем току реке.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.