Црква у Негбини добиће нови иконостас, траже се донатори

Црква Рођења светог Јована Крститеља у Негбини

Црква Рођења светог Јована Крститеља у Негбини

Црква у Негбини добиће нови иконостас. Стари је постављен пред Други светски рат, у време градње храма, и његове иконе осликавали су мајстори „наивци“, па је епископ жички Јустин дао благослов мештанима да подигну нови, на понос и цркви и селу.

Нови иконостас од белог храста радиће мајстори дуборесци из Барајева. Дрво су из свог забрана на Тустом брду у Драглици даривали Миланко, Ђорђе и Бели Шуљагић, пореклом из ових крајева, али за остале радове недостаје око 9.000 евра. Због тога је Црквени одбор на челу са Гораном Илићем апеловао на мештане муртеничких села, као и земљаке расуте по белом свету да добровољним прилозима помогну обнову.

Иконостас ће имати 12 икона осликаних на липовој дасци и за овај део посла заинтересовано је више иконописаца.

-Да помогне осликавање икона јавио се довољан број појединаца и породица, док ће Распеће Христово бити дар мајстора којима је повeрен посао на изради иконостаса. Иконостас је висок 5,5 метара и површине 14 квадрата и биће у позлати. Определили смо се за бели храст због његових природних одлика. Имамо грађу за иконостас, а очекујемо и да добровољним прилозима поштоваоца ове светиње прикупимо и средства која су потребна за његову израду- каже протонамесник Драгослав Јараковић, старешина храма.


Стари иконостас урађен пред Други светски рат (Фото: pasaz.rs)

Црква у Негбини посвећена је Рођењу светог Јована Крститеља. Подигнута је на проланку изнад школе у центру села и плени својом лепотом. Како бележе хронике, саграђена је у периоду је од 1936. до 1940. године, на месту срушеног храма, у време док је епископ жички био Николај Велимировић. Радове је изводио приморац Симеун Франовић из Црквина, а надгледао поп Ђоко Поповић, последњи свештеник у директном наследном низу из кућанске фамилије Поповић.

-Последњих година обновили смо фасаду на храму, изградили нови горионик за свеће и подигли „печурку“ на летњиковцу за предах верника.Црква није живописана, па нам је њено осликавање један од следећих задатака. Има најава донатора да ће нас помоћи у томе, али мора прво да се уради нови иконостас- кажу у Црквеном одбору.

Помоћ за израду иконостаса сви заинтересовани могу уплатити на рачун Црквене општине негбинске, број 160-368337-89.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.