"Златарски орлићи" амбасадори Увца!

Део еколошког тима са професорком Јованом Думић

Део еколошког тима са професорком Јованом Думић

Десетак шестака из ОШ “Момир Пуцаревић“ у Акмачићима ускоро ће и званично постати амбасадори Специјалног резервата природе Увац и заједно са управљачем овог заштићеног подручја промовисати његове природне и културно-историјске вредности и значај. Ову ласкаву титулу добијају као запажени учесници регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који од септембра прошле године спроводе WWWF Adria (Светски фонд за природу) и Резерват Увац.

У претходних шест месеци, ови млади еколози – чланови тима под називом „Златарски орлићи“, предвођени наставницом биологије и екологије Јованом Думић, урадили су много тога како би постали „лиценцирани“ промотери Увца. Своју еколошку мисију схватили су озбиљно, успешно реализујући бројне акције и активности.

-У оквиру пројекта смо, између осталог, одрадили и више веома захтевних задатака. Од пописа биљних и животињских врста у нашем крају, посебно на подручју Резервата, прикупљања података о културном наслеђу, усменој и писаној традицији, обичајима, битним културно-историјским обележјима... Све до израде макета односно модела овдашњег заштићеног подручја, који смо представили пред вишечланом комисијом сачињеном од представника WWWF Adria  и Специјалног резервата „Увац“. Све наше активности су, иначе, пратила конференцијска представљања, које су за Тим у искуственом смислу била драгоцена – каже за „Варошке новине“ професорка Јована Думић, иначе, неформални вођа „Златарских орлића“. Она истиче да је поносна на своје ђаке, као и на школу која је у овом еколошком пројекту регионалног карактера учествовала јер се, између осталог, и у територијалном смислу налази у Резервату Увца.

Циљ пројекта и јесте био да се образовне установе умреже са управљачима заштићених подручја, како би се ђаци и њихови наставници мотивисали на значајније укључивање у заштити и промоцији природних и културно-историјских вредности специјалних резервата природе, али и читавог краја.

-Амбасадори Увца званично ћемо постати на свечаности планираној за 9.мај, симболично заказаној на Међународни дан птица, када ћемо заједно са Резерватом Увац угостити тим београдских стручњака из WWWF Adria. Они су нас током трајања програма, иначе, усмеравали како да успешно приведемо крају овај задатак и у будућности учествујемо у свим промотивних активностима везаним за заштићено добро Увца – најављује Думић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.