Прошле године рођено 16 беба мање него претходне

У 2020. у Новој Вароши рођена 91 беба

У 2020. у Новој Вароши рођена 91 беба

Прошле године у Новој Вароши рођено је 16 беба мање него претходне, мада локална самоуправа годишње издваја из буџета више од 26 милиона динара на име новчаних накнада за новорођенчад и незапослене породиље. За борбу против "беле куге" Нова Варош већ деценију уназад из општинске касе издваја знатно више него општине у окружењу. Али, ипак, то је недовољно да се зауставе негативни трендови, па се Нова Варош и даље налази у групи од шест општина у Србији са најнижом стопом наталитета.

Статистика по питању рађања деце у златарском крају била је нешто повољнија у последњих неколико година, али се укупна слика рађања поново погоршала током 2020-те у којој је рођена свега 91 беба. У 2016. плач новорођенчади зачуо се у 111 локалних домаћинстава, 2017. и 2018.у по 100, а током 2019.рођено је 107 беба. У периоду од 2012-2015.ситуација је била још гора, јер се једва „добацивала“ бројка од стотинак новорођених беба.

Општина у последњих пар година улаже огромне напоре и средства да статистика на пољу рађања буде повољнија. Због високих новчаних износа и реализације више пројеката у области популационе политике локална самоуправа је у више наврата била и награђивана и апострофирана као пример добре праксе, како од стране државе, тако и удружења која воде битку против „беле куге“.

-Висина новчаних накнада за подстицај наталитета у општини Нова Варош је дуплирана у односу на период од пре осам, девет година. Тако су током прошле године новорођенчад и незапослене породиље из општинске касе добили укупно 25.530.000 динара, а у, рецимо 2014-тој - 8,9 милиона динара – каже Данијела Топаловић из општинске службе за бригу о породици и деци и истиче: -Новчана накнада за прворођену бебу износи 100.000 динара, за друго дете 200.000, треће 300.000, четврто 400.000, пето и свако наредно 500.000 динара.

Незапослене породиље за прво дете могу да рачунају на месечни новчани подстицај од 12.000 динара, друго 15.000, треће 18.000, четврто 21.000, пето и свако следеће 24.000. Иначе, из градске касе је лане за накнаде новорођенчадима извојено укупно 19,1 милион динара, а незапослене породиље близу 6.500.000 динара.

У локалној самоуправи су, како тврде, били свесни да нешто повољнија статистика на пољу рађања од 2016. до прошле године , ипак, није дугорочан показатељ да роде ређе носе катанце, што се и потврдило лане када је на свет дошло најмање беба у последњих пет година. У општинском руководству истичу, међутим, да су висока буџетска давања и остале активности у овој области ублажиле проблем у сегменту популационе политике на локалу и да ће значајнији ефекти, уз додатну помоћ из републичког буџета, тек бити видљиви у будућности.

-То је дугорочан процес који смо ми као локална самоуправа покренули међу првима у Србији. И ове године смо у буџету за мере подстицаја наталитета планирали око 25 милиона динара, и у програму за бригу о деци и породици нећемо ништа мењати. Улагаћемо и даље, јер је улагање у децу највећа инвестиција и залог за будућност - каже за „Варошке новине“ председник општине Радосав Васиљевић и истиче : -Чињеница да је лане рођено мање беба него у 2019-тој нас јесте мало пољуљала, али је то, сигуран сам, још једна од последица епидемије короне. Већ десет месеци влада општа несигурност и страх од болести. Што је највероватније био разлог да се многи наши грађани замисле и да ли да у условима пандемије проширују породицу, а и какве би евентуално здравствене проблеме COVID 19 могао да изазове током и након трудноће .

Председник Васиљевић наглашава да интерна аналитика надлежних општинских служби показује да су досадашње мере имале ефекта и да су позитивни помаци видљиви .

-О томе сведочи податак да се током 2010. у свега педесетак кућа на територији општине чуо плач беба, док се последњих последњих година, сем лане, рађало више од 100 девојчица и дечака. Ни овом статистиком нисмо задовољни јер годишње дупло више људи умире него што се роди, али шта би се тек десило да као општина не издвајамо оволика средства за подстицај наталитета.То би вероватно била катастрофа у најави, а грађани би нам рекли да све паре дадосмо за изградњу путева, а коме, до места где чак и нема младих нараштаја – сматра председник Васиљевић.

ВИШЕ ДЕЧАКА Од 91 бебе рођене у прошлог години, 56 су дечаци. Највише новорођенчади било је у јулу (12), а најмање у мају –свега двоје. Предњаче прворођена деца (33), док су на зачељу петорођена (једно). Званична статистика показује и да несто више од трећине новорођених беба има пребивалиште на сеоском подручју, док је њих 57 у граду – каже Данијела Топаловић из општинске службе дечје заштите.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.