Др Бранко Поповић: Скупштине ће радити у интересу грађана

Др Бранко Поповић, председник Скупштине општине Нова Варош

Др Бранко Поповић, председник Скупштине општине Нова Варош

Одборници и власти и опозиције требало би да буду на истом задатку. Да локални парламент успоставе као највиши орган у општини у правом смислу те речи, врате Скупштини место које јој припада и претворе је у својеврсну политичку „арену“ где се износе различита мишљења и ставови, али без увредљивих квалификација, личних анимозитета, задирања у приватност и слично. Заједнички циљ нам је, надам се, да Скупштина буде дом у којем ћемо пре свега доносити важне одлуке у интересу грађана – каже за „Варошке новине“ др Бранко Поповић, новоизабрани председник Скупштине општине Нова Варош, иначе, одборник из редова Српске напредне странке.

Први човек локалног парламента истиче да ће се у наредне четири године, колико траје његов мандат, залагати за стриктно поштовање законске регулативе односно општинског статута и пословника, али и да у овом дому влада дух толеранције и политичког плурализма, уз максималну ефикасност у раду.

Поповић додаје и да ће се заложити и да се отклоне све мањакости у досадашњем функционисању Скупштине, а први кораци у том смислу су већ предузети кроз измену дела постојећег Пословника.

- Суштина је да су прецизирани поједини чланови који су изазивали извесне недоумице у тумачењима, као и да је време за реплику и повреду пословника скраћено са три на два минута, што је, иначе, правило у републичком парламенту. Намера није да се одборнику онемогући да изнесе мишљење, већ да своју дискусију изнесе на што концизнији и конкретнији начин. Тиме расправа добија на квалитету, а рад Скупштине на ефикасности – сматра др Бранко Поповић.

Опозиција је, међутим, новоизабраном председнику локалног парламента већ на конститутивној седници, одржаној средином августа, замерила да је прилично рестриктиван и да им чак онемогућава да заврше реченицу односно мисао. На новинарско питање да ли скраћење времена за реплике и повреду пословника додатно може утицати на незадовољство у редовима опозиционих одборника, Поповић одговара :

-Није циљ да се колега спречи да каже или одговори. Већ, напротив, да га мотивишемо да не расплињује дискусију како би у раду Скупштине било што мање „празног хода“. Као и да одборници на седнице долазе што припремљенији и добро упознати са пословником. На досадашње три седнице упозоравао сам одборнике и власти и опозиције да се позову на члан којим сматрају да је прекршен пословник или им у супротном нећу дати право да говоре. Сам ћу строго поштовати правила и то ћу тражити од својих колега у скупштинским клупама. Све остало је кршење пословника и делом нарушавање достојанства Скупштине, што је недопустиво – категотичан је председник нововарошког парламента.


Измене у пословнику за ефикаснији рад - одборници СО Нова Варош

Он каже да , са друге стране, неће утицати да у Скупштини утихну различити гласови, размена опортуних ставова, идеја, програма, развојних циљева које су изборне листе кандидовале пред грађанима.

-Обавеза власти јесте да реализује свој програм за који је добила већинску подршку грађана, а опозиције да га аргументовано критикује и намеће своју визију развоја и начин политичког деловања. То је природно и не би ни ваљало другачије. Овој власти је важна конструктивна опозиција, јер она може бити њен најбољи коректив. Србија и Нова Варош баштине вишедеценијску демократију и основни демократски постулати ће бити императив у раду новог скупштинског руководства – наглашава Поповић, уз поруку да ће се пред одборницима наћи сва важна питања која су у општем јавном интересу, као и да ће се под јачом „лупом“ наћи рад свих општинских, скупштинских тела и јавних предузећа и установа од чијег функционисања зависи квалитет живота житеља нововарошког краја.

Бранку Поповићу је, иначе, ово трећи одборнички мандат. У републичком парламенту је био посланик у периоду од 2017.до септембра ове године. Обављао је и функције члана Извршног савета, Општинског већа и Привременог органа. Од 2012. је директор нововарошког Дома здравља.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.