Општина "покрива" камату на пољопривредне кредите

Пројекат се реализује у сарадњи са Банком Интеса - потписивање уговора

Пројекат се реализује у сарадњи са Банком Интеса - потписивање уговора

Општина Нова Варош субвенционисаће и ове године камату на краткорочне банкарске кредите регистрованим пољопривредним газдинствима. За ту намену у аграрном буџету опредељено је милион динара, а уговор је потписан са Банком Интеса која је доставила најповољнију понуду.

Пољопривредници ће код банке моћи да подигну кредити у износу од 150.000 до 500.000 динара, по ефекривној каматној стопи од 7,44 посто, а крајњи рок за потписивање уговора је 30. новембар. Рок отплате је до 12 месеци, а општина ће сносити трошкове камате.

-Са применом ове мере кренуло се 2018. године када је кредит узело 48 газдинстава, док је лане реализовано 37 пољопривредних кредита. Укупна вредност подигнутих кредита је 27 милиона динара, док је општина из буџета издвојила 1,6 милиона динара како би у потпуности ’покрила’ камату- рекао је председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић, након потписивања уговора са Банком интеса.

За две године колико се реализује, мера је дала добре резултате. Како кажу у локалној самоуправи, пољопривредници су субвенционисане кредите највише користили за набавку стоке и система за наводњавање, као и за куповину прикључних машина и опреме за прераду млека и воћа.

-Ово није једина наша помоћ селу. Аграрни буџет ове године износи десет милиона динара, а субвенционишемо и набавку опреме и вештачко осемењавање крава. Значајна буџетска средства издвојена су и за водоснадбевање у селима и локалну путну мрежу, а изградили смо и сточни пијац у Божетићима који ће ускоро бити пуштен у рад- каже Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.